Mercedes juri četvrti trijumf

Agencije
Mercedes juri četvrti trijumf

Šangaj - Trkom za Veliku nagradu Kine, čiji je start u nedjelju u devet časova na stazi "Šangaj internacional", nastavlja se šampionat u "formuli 1".

Vozači Mercedesa su najveći favoriti za četvrti trijumf na isto toliko trka ove sezone. Britanac Luis Hamilton, nakon dvije uzastopne pobjede, pokazao je dobru formu i na treninzima uoči trke. Bio je najbolji na drugom treningu, ispred Fernanda Alonsa (Ferari), dok je treći bio drugi vozač Mercedesa Niko Rozberg. Na prvom treningu briljirao je Alonso, a poslije njega najbolja vremena imali su Rozberg i vozač Red Bula Danijel Rikiardo.

Hamilton i Alonso su najuspješniji vozači na ovoj stazi jer imaju po dvije pobjede, a čak šest pilota koji se danas takmiče u "najbržem cirkusu na svijetu" pobjeđivalo je u Kini.

- Generalno, ovo je specijalan vikend jer ovdje moramo da pazimo na potrošnju zadnjih guma pošto se prednje veoma brzo unište zbog dugačkih krivina. Situacija sa grejnigom bila je dobra, ali svi vozači imaju podupravljanje jer im se brzo oštete prednji pneumatici - kazao je Hamilton.

Samouvjeren je bio trenutno prvi u generalnom plasmanu vozača Rozberg, koji smatra da ponovo mogu do pobjede.

- Imamo dobar bolid i od nas se očekuje da pobijedimo na trci. Borba za prvo mjesto biće veliki izazov i radujem se tome - rekao je Rozberg.

Stazu u Kini odlikuju dva duga pravca i mogućnost preticanja na njihovom kraju te mnogo dugih i teških krivina. Dugačka je 5.451 metar, a biće voženo 56 krugova.

Zanimljivosti

Na Velikoj nagradi Kine Sebastijan Fetel je prvi put osvojio pol poziciju i pobjedu sa Red Bulom 2009, kao i Niko Rozberg 2012. godine. Na istoj stazi je Kamui Kobajaši zabilježio svoj jedini najbrži krug 2012. godine, Dženson Baton vozio 100. gran pri trku 2005. godine, a Kimi Raikonen 2007. godine donio 200. pobjedu Ferariju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana