Melburn ostaje Noletova tvrđava

Priredio: Dušan Repija
Melburn ostaje Noletova tvrđava

Melburn - Samo 136 minuta proveo je ne terenu Novak Đoković u četvrtfinalu i polufinalu, tako da će više nego spreman dočekati finale sa Rafaelom Nadalom (nedjelja, 9.30 časova) u pohodu na svoj sedmi pehar s Australijen opena.

Poslije Keija Nišikorija, koji je predao meč, ni Luka Puj nije bio teška prepreka s obzirom na to da ga je Đoković počistio sa terena (6:0, 6:2, 6:2) za svega 85 minuta. Mladi Francuz nije imao nijednu priliku za brejk, a iako važi za dobrog servera, odbranio je samo četiri svoja početna udarca. Bolje reći, srpski as mu je toliko dozvolio jer se Puja ništa nije pitalo. Najbolji teniser svijeta pokazao je još jednom nevjerovatnu formu i fokus, baš kao i njegov dugogodišnji rival koji je meč sigurno posmatrao iz kreveta, pokušavajući da otkrije bar jedan detalj koji mu je promakao u njihova 52 dosadašnja meča.

- Ovo je definitivno jedan od mojih najboljih mečeva na ovom terenu. Definitivno. Sve je funkcionisalo na način na koji sam zamislio pre meča - rekao je Đoković.

Novinare je odmah zanimalo da pređe na stvar i ono šta ga očekuje. Nije moguće spomenuti najduže rivalstvo u istoriji tenisa, a ne sjetiti se finala iz 2012. godine kada je Đoković slavio u pet setova, poslije skoro šest sati igre.

- Pobrinuo bih se da kupim kartu za predstojeći meč. Pravila su nešto drugačija ove godine, postoji super taj-brejk, tako da nisam siguran da ćemo igrati šest sati. To je bilo iskustvo kakvo doživite jednom u životu. Ipak, nadam se da će ishod biti isti - rekao je Đoković.

Ono što je za Nadala Rolan Garos, to je za Đokovića Melburn. Šest titula u isto toliko finala i, naravno, prva 2008. godine, koja se nikada ne zaboravlja, definitivno mu daju ulogu “domaćina”. Ukoliko trijumfuje, Novak će postati najtrofejniji teniser na turniru u Melburnu pošto će na vječnoj listi preteći Roja Emersona i Rodžera Federera. Eventualna sedma titula bila bi 15. za srpskog tenisera sa najvećih turnira. Na putu do tog ostvarenja imaće i podršku od kuće, koja mu daje posebnu snagu.

- Moj sin nije gledao polufinale jer ide u vrtić. Pričao sam sa njim 45 minuta pre početka, govorio mi je o Spajdermenu, glumio je ribu u akvarijumu... Samo mi je poželeo sreću i rekao da se pobrinem da pobedim. To je blagoslov. Bolja stvar nije mogla da mi se desi u životu - zaključio je srpski as.

Nadal je prošle sezone propustio veliki broj turnira, a i na početku ove je imao problem sa povredom. Ipak, u Melburnu je pokazao da je sve u najboljem redu i priznao da uživa na terenu, što pripisuje iskustvu.

- Sada bolje razumijem da je samopouzdanje bitnije. Vjerujem u to da što ste stariji bolje podnosite to kada ne igrate puno tenisa. Ne možemo da poredimo ostatak moje karijere sa današnjim danom. Igram dobro, dosta toga radim dobro. Rezultati koje sam ostvario kažu da sam i ranije dosta toga radio dobro. Ne možemo da kažemo da sada igram bolje nego ikada ranije, dosta toga sam postigao u karijeri. Trenutno moram da svoju igru adaptiram na moderna vremena i moje godine, to je sve - rekao je Nadal.

Puj: Novak najbolji na svijetu

Luka Puj nije imao mnogo toga da kaže poslije teškog poraza, ali je izustio da je sa druge strane imao nestvarno dobrog Đokovića.

- Bio je zaista prejak. Kad igra kao sad, najbolji je na svijetu. Vidjećemo šta će biti u nedjelju jer Rafa izgleda sjajno, biće to izuzetan meč. Novak gotovo da ne pravi greške, dobro se kreće, ima dobru tranziciju iz odbrane u napad. Jednostavno, igra savršeno. Možda trenutno ima jedan ili dva igrača koji ga mogu dobiti - rekao je Puj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana