Мега пречица до НБА лиге

Агенције
Мега пречица до НБА лиге

Њујорк - Другу годину заредом, а трећу укупно, три кошаркаша Меге изабрана су на НБА драфту.

Тако је екипа из Сремске Митровице дошла до чак девет драфтованих играча из њених редова, по чему је апсолутно најуспјешнији тим ван америчког континента. Ове године међу одабранима нашли су се Огњен Јарамаз, Влатко Чанчар и Алфа Каба. Јарамаз је једини играч поријеклом из Србије на НБА драфту и као 58. пика изабрали су га Њујорк Никси, па би могао да постане дио тима Фила Џексона, Кармела Ентонија и Кристапса Порзингиса. У Великој јабуци многе ствари не штимају већ дуго, у тиму Никса нема праве хемије па нема ни резултата, што би могло да отвори простор за српског играча. Осим тога, све се чешће прича о томе да су и Ентони и Порзингис на излазним вратима клуба на почетку љета.

Младог Словенца Чанчара са 49. мјеста бирали су Денвер Нагетси па би тако словеначки бек могао да се придружи Николи Јокићу у тиму из Колорада. Каба је изабран са посљедњег, 60. мјеста на драфту, на којем је прије неколико година био и Лука Митровић. Он би могао да се пресели у Атланту, јер га је бирао тим Атланта Хоукса, за који је прије неколико сезона играо Перо Антић. Други српски играч који се пријавио за овогодишњи НБА драфт Марко Гудурић, иначе члан Црвене звезде, није изабран.

Стручњаци су овај драфт прогласили најјачим од чувеног 2003. године, када је први пик био Леброн Џејмс, други Дарко Миличић, трећи Кармело Ентони, четврти Крис Бош и пети Двејн Вејд. Према свим очекивањима, ове године као први пик изабран је Маркел Фулц, којег је узела Филаделфија са универзитета Вашингтон. Колика је еуфорија завладала свједочи податак да је за сљедећу сезону већ продато 14.000 претплатних карата. Фулц је на драфт дошао са специјалним стајлингом. Имао је ципеле направљене од кошаркашких лопти, а унутрашња страна његовог сакоа носила је сјајну поруку. Имао је осликане ликове људи који му значе у животу.

- Ово је остварење сна - рекао је Фулц послије сликања са првим човјеком лиге Адамом Силвером.

Други пик је Лонзо Бол којег су узели Лос Анђелес Лејкерси, као што је било очекивано. Његов отац Лавар, познат по скандалима, имао је занимљив коментар.

- Добио сам поруку од Зевса, Лонзо је играч Лејкерса - рекао је Бол сениор пред почетак драфта и испоставило се да је био у праву.

Бостон је са трећег мјеста изабрао Џејсона Тејтума, док је са четвртог мјеста Феникс узео Џоша Џексона. Најбоље пласиран Европљанин био је Финац Лаури Марканен на седмом мјесту којег је Минесота трејдовала у Чикаго док је осми био Француз Франк Нтиликина. Израелац Ти Џеј Лиф био је 18. пик и изабрала га је Индијана док је Британац Оу Џи Ануноби био 23. и завршио у Торонту након трејдова ЛА Клиперса и Милвокија. Летонац Анжејс Пасечникс био је 25. пик и завршио је у Орланду, а Грка Тајлера Дорсија изабрала је Атланта са 41. мјеста. Двије позиције слабији био је Нијемац Исаија Хартенштајн, који је завршио у Хјустону. Матијас Лесорт са Мартиника изабран је са 50. мјеста у Филаделфију док је члан Барселоне Бугарин Александар Везенков са 57. мјеста завршио у Бруклину.

Болден напушта Звезду

Кошаркаш Црвене звезде Аустралијанац Џона Болден овог љета отићи ће у Филаделфија Севентисиксерсе који су га изабрали са 36. позиције на драфту.

- У уговору имам клаузулу изласка из њега у случају одласка у НБА. Планирам да играм за Филаделфију наредне сезоне - изјавио је Болден, који је прије двије седмице потписао уговор са Звездом.

Дивац: Сада Богдановић

Генерални менаџер Сакраменто Кингса Владе Дивац рекао је да су сви у клубу пресрећни драфтом. Кингси су бирали петог пика прве рунде Деарона Фокса, а потом и направили замјену пикова која им је донијела још три квалитетна појачања.

- Сви у просторији смо вриштали од среће када смо добили Фокса. Још чекамо Богдана Богдановића и његову одлуку - рекао је Дивац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана