Mati - legenda i čudak: Osvajao zlata, uništio ga alkohol VIDEO

B92
Mati - legenda i čudak: Osvajao zlata, uništio ga alkohol VIDEO

Svijet je šokirala vijest o preranom odlasku Matija Nikenena. Legenda ski-skokova, za svojih 55 godina života, prešao je put od heroja nacije, do oličenja sramote.

Volio je dramu, pažnju i pobjede. Koračao je po najvišem olimpijskom postolju, ali i po zatvorskim ćelijama. Proslavio se letovima sa najznačajnijih svjetskih skakaonica, a mlađim generacijama ostao u sjećanju po ekscentričnom ponašanju i ekscesima.

Praštalo mu se, međutim, pretjerivanje van sportske scene, jer je takvih poput njega malo, a zbog olakog shvatanja posljedica svojih postupaka, obično ne dočekaju ni četrdesetu.

Pamtićemo ga kao nekarakterističnog antagonistu; čovjeka za čiji uspjeh se navija uprkos činjenicama i ponekad, zdravom razumu.

Neobična pojava, naizgled klasičnog plavokosog i plavookog Finca, koji je odstupao od svih sportskih normi i klišea, rušila je sterilnu atmosferu ski-skokova. Novinari su se utrkivali u pravljenju bombastičnih naslova koji nisu pominjali njegovih osamnaest zlatnih medalja, od kojih je četiri osvojio na Olimpijskim igrama, prvu 1984. u Sarajevu i naredne tri 1988. u Kalgariju, gdje je bio najtrofejniji skakač.

Prvu titulu šampiona svijeta, osvojio je sa samo osamnaest godina i svijetu najavio izuzetnu karijeru. Očekivanja je opravdao po broju titula, iako je ljubiteljima ski-skokova na pameti dilema da li je mogao više, da je samo bio stabilniji.

Poslije Zimskih igara u Kalgariju, njegova sportska karijera pada u zapećak, a prvo mjesto preuzimaju ekstremi. Od nedozvoljenih supstanci, do brojnih nestanaka koji su brinuli porodicu i prijatelje; padovi su bili daleko od letova i 46 pobjeda na Svjetskim kupovima. U penziju je otišao 1991.godine, kada njegov život gubi obrise sporta, čak i za javnost.

Tablodima je interesantnije bilo igranje u izvjesnom striptiz baru i pjevačka karijera nekadašnjeg petostrukog šampiona svijeta. Ekscentrični Mati Nikenen, izdao je tri studijska albuma, mahom pod uticajem alkohola. Prvi album iz 1992. sa pjesmom “Toples”, donio mu je Zlatnu ploču, dok “Samuraj” iz naredne godine nije doživeo isti uspjeh. Pjevačkim vodama se vratio na kratko, 2006. albumom “Možda jesam, možda nisam”.

Sa novcem, nećete se iznenaditi, nije umio da barata, pa je više puta bio na ivici finansijske propasti, što je dopriljelo njegovim sumanutim postupcima i sve češćem nasilničkom ponašanju.

Ženio se pet puta, od toga dva puta sa istom ženom, bogatom naslijednicom Mervi Tapolom. Upravo je veza sa njom bila najproblematičnija. Verbalni sukobi su često prerastali u fizičke, a Nikenen je dobio zabranu prilaska. Mervi je kasnije napadao nožem i pokušao da zadavi kaišem od bademantila. U međuvremenu su se ponovo vjenčali i razveli. Tokom ova dva braka, podneseno je ukupno petnaest zahtjeva za razvod.

Odavno poznat javnosti po burnom temperamentu i eksplozivnim reakcijama, Nikenen je 2004. uhapšen za pokušaj ubistva, nakon izgubljenog kafanskog takmičenja u izvlačenju prstiju. Osuđen je za napad i proveo dvije godine u zatvoru. Ovo je momenat kada bi ga svaki iole ambiciozan novinar povukao za rukav i ubijedio u pisanje biografije. Materijala bi bilo za najmanje dve knjige.

U nedostatku ovakvog pristupa, nekadašnji zlatni dječak Finske nastavlja da pada, uz povremeni uspon u vidu gostovanja u autorskim emisijama ili sopstvenog programa o kuvanju. Posljednji trezveni uvidi u život problematičnog genija bili su film “Mati” iz 2006. godine i knjiga “Pozdravi iz pakla”, četiri godine kasnije.

Iza sebe je ostavio trojicu sinova koji će kroz život odlučiti da li im je otac bio ludak ili legenda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana