Мати - легенда и чудак: Освајао злата, уништио га алкохол VIDEO

B92
Мати - легенда и чудак: Освајао злата, уништио га алкохол VIDEO

Свијет је шокирала вијест о прераном одласку Матија Никенена. Легенда ски-скокова, за својих 55 година живота, прешао је пут од хероја нације, до оличења срамоте.

Волио је драму, пажњу и побједе. Корачао је по највишем олимпијском постољу, али и по затворским ћелијама. Прославио се летовима са најзначајнијих свјетских скакаоница, а млађим генерацијама остао у сјећању по ексцентричном понашању и ексцесима.

Праштало му се, међутим, претјеривање ван спортске сцене, јер је таквих попут њега мало, а због олаког схватања посљедица својих поступака, обично не дочекају ни четрдесету.

Памтићемо га као некарактеристичног антагонисту; човјека за чији успјех се навија упркос чињеницама и понекад, здравом разуму.

Необична појава, наизглед класичног плавокосог и плавооког Финца, који је одступао од свих спортских норми и клишеа, рушила је стерилну атмосферу ски-скокова. Новинари су се утркивали у прављењу бомбастичних наслова који нису помињали његових осамнаест златних медаља, од којих је четири освојио на Олимпијским играма, прву 1984. у Сарајеву и наредне три 1988. у Калгарију, гдје је био најтрофејнији скакач.

Прву титулу шампиона свијета, освојио је са само осамнаест година и свијету најавио изузетну каријеру. Очекивања је оправдао по броју титула, иако је љубитељима ски-скокова на памети дилема да ли је могао више, да је само био стабилнији.

Послије Зимских игара у Калгарију, његова спортска каријера пада у запећак, а прво мјесто преузимају екстреми. Од недозвољених супстанци, до бројних нестанака који су бринули породицу и пријатеље; падови су били далеко од летова и 46 побједа на Свјетским куповима. У пензију је отишао 1991.године, када његов живот губи обрисе спорта, чак и за јавност.

Tаблодима је интересантније било играње у извјесном стриптиз бару и пјевачка каријера некадашњег петоструког шампиона свијета. Ексцентрични Мати Никенен, издао је три студијска албума, махом под утицајем алкохола. Први албум из 1992. са пјесмом “Топлес”, донио му је Златну плочу, док “Самурај” из наредне године није доживео исти успјех. Пјевачким водама се вратио на кратко, 2006. албумом “Можда јесам, можда нисам”.

Са новцем, нећете се изненадити, није умио да барата, па је више пута био на ивици финансијске пропасти, што је доприљело његовим суманутим поступцима и све чешћем насилничком понашању.

Женио се пет пута, од тога два пута са истом женом, богатом наслиједницом Мерви Таполом. Управо је веза са њом била најпроблематичнија. Вербални сукоби су често прерастали у физичке, а Никенен је добио забрану приласка. Мерви је касније нападао ножем и покушао да задави каишем од бадемантила. У међувремену су се поново вјенчали и развели. Током ова два брака, поднесено је укупно петнаест захтјева за развод.

Одавно познат јавности по бурном темпераменту и експлозивним реакцијама, Никенен је 2004. ухапшен за покушај убиства, након изгубљеног кафанског такмичења у извлачењу прстију. Осуђен је за напад и провео двије године у затвору. Ово је моменат када би га сваки иоле амбициозан новинар повукао за рукав и убиједио у писање биографије. Материјала би било за најмање две књиге.

У недостатку оваквог приступа, некадашњи златни дјечак Финске наставља да пада, уз повремени успон у виду гостовања у ауторским емисијама или сопственог програма о кувању. Посљедњи трезвени увиди у живот проблематичног генија били су филм “Мати” из 2006. године и књига “Поздрави из пакла”, четири године касније.

Иза себе је оставио тројицу синова који ће кроз живот одлучити да ли им је отац био лудак или легенда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана