Marselo fudbaler Real Madrida: Mislio sam da me voze u Sibir

Marselo fudbaler Real Madrida: Mislio sam da me voze u Sibir 08.09.2017 19:30 | Agencije

Madrid - Vjerovatno najbolji lijevi bek na svijetu, Brazilac Marselo nije znao šta je Liga šampiona dok je igrao u otadžbini, a sada je vlasnik tri trofeja najelitnijeg klupskog takmičenja na svijetu.

Već deset godina nastupa za Real, dostigao je potencijal svog slavnog zemljaka i prethodnika Roberta Karlosa i sada je neizostavan dio mašinerije Zinedina Zidana. Teško da postoji igrač koji djeluje u posljednjoj liniji odbrane, a da ima onakvu tehniku, prodornost i lucidnost. U početku mu je Real djelovao kao naučna fantastika.

- Poslije jednog meča prišao mi je neki čovjek, nije imao nikakvu legitimaciju i pitao me da li bih igrao za Real. Nasmijao sam se i rekao naravno, ali sam mislio da se šali. Tražio me je CSKA, ali mi se nije svidjela zima u Moskvi. Nedugo nakon toga neki drugi tip me presreo u hotelu, predstavio se kao menadžer i rekao mi da se spakujem i ako želim povedem djevojku u Madrid. Pomislio sam da će me staviti u avion i odvesti negdje u Sibir, ali zaista sam se našao u Realu. Stavili su papir, potpisao sam, moji nisu vjerovali kod kuće dok nisu vidjeli na televiziji. Mislio sam da idem da se upoznam sa klubom, da nešto pregovaramo, ali su stavili papir i tu su bili novinari. I ja sam potpisao, pomislio sam šta mogu da izgubim u Realu - zapitao se Marselo, koji je sada jedan od omiljenih igrača među navijačima Madriđana.

Fenomenalni fudbaler imao je teško djetinjstvo kao, uostalom, dobar dio njegovih zemljaka koji danas jure loptu. Besparica je bila dio njegove svakodnevice, ali ga materijalni problemi nisu zaustavili najviše zahvaljujući djedu, koji mu je bio najveća podrška.

- Djedu dugujem sve, vozio me na treninge, a kada nismo imali novca za benzin, prodao je kola kako bi mi plaćao autobus. Poslije je dobio "bubu" na ilegalnoj lutriji, svašta smo prošli tim automobilom. Kada sam kao klinac otišao u Fluminense, morao sam  ostati tamo u kampu, jer nije imao novca da me vozi kući. Debitovao sam za prvi tim i bio je na tribinama. Smatrao sam da je misija završena, ali sam onda vidio saigrače kako gledaju neku utakmicu. Bilo je to finale Lige šampiona između Monaka i Porta, a nisam imao pojma da postoji takvo takmičenje. U Brazilu to gledaju bogati ljudi, jer sirotinja nema te programe - rekao je Marselo.

Karlosovi savjeti

Kada je došao u Real, neprikosnoven na poziciji lijevog beka bio je Roberto Karlos. Iako je znao da će ga Marselo zamijeniti na tom mjestu, Karlos se prema mlađem saigraču odnosio kao brat.

- Zvao me je da zajedno provedemo prvi Božić, jer sam bio usamljen. To niko ne bi uradio. Ponašao se prema meni zaštitnički, kao stariji brat, a Kanavaro mi je objasnio da je dobio "Zlatnu loptu" i da vjerovatno može da me pokrije ako odem u napad. Sada mi to isto priča Kazemiro. Zbog njega vjerujem da mogu igrati do 45. godine - rekao je Marselo.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica