Maradona ostao bez Amfore

G.S.
Maradona ostao bez Amfore

Banjaluka - Veliki je broj fudbalera koji su u svoje vrijeme ostavili neizbrisiv trag u Evropi, a nisu osjetili čar dizanja trofeja u elitnom klupskom takmičenju Ligi šampiona ili bivšem Kupu evropskih šampiona.

Prvi na neslavnoj listi je, možda i najveći igrač svih vremena, Dijego Maradona. Argentinac nikada nije bio ni blizu trofeja. U njegovo vrijeme igrali su samo prvaci zemalja. U Barseloni nije ni osvojio titulu, a u Napoliju je prekinuo dominaciju velikih klubova sa sjevera i osvojio dvije šampionske titule. Ipak, to je bilo sve, jer je sa Napolitancima u Kupu šampiona 1987. godine već u prvom kolu naletio na Real Madrid i eliminisan je 3:1 u ukupnom skoru. Drugo učešće bilo je 1990, kada je trofej osvojila Crvena zvezda. Napoli je tada stao u ruskom blatu u Moskvi protiv Spartaka. U oba meča je bilo 0:0, a Maradona je pao na penale.

Ni vjerovatno najveći golman svih vremena, ili makar u posljednjih četvrt vijeka, Đanluiđi Bufon nema Ligu šampiona. Branio je za Juventus posljednju deceniju, prije toga za Parmu, najbliži je bio na "Old Trafordu", kada je "stara dama" na penale izgubila 2003. protiv Milana.

U toj generaciji bio je i Čeh Pavel Nedved. On nije ni igrao finale, dobio je drugi žuti protiv Reala u prethodnoj rundi, mnogi kažu da je to i odlučilo na "Old Trafordu".

Šta tek da kaže Ronaldo, Brazilac je došao u Real jureći "Sveti gral", ali se njegov dolazak poklopio sa padom "galaktikosa".

Praznih šaka u onom nevjerovatnom finalu protiv Mančester junajteda 1999. godine ostao je i Lotar Mateus, koji je tada mogao da namiriše trofej. Sa Interom je jednom bio prvak, ali nije daleko stigao u Kupu šampiona. Sa Bajernom je osvojio evropske trofeje, ali nikada onaj najvredniji.

Ni Erik Kantona nije sačekao zlatnu godinu "trostruke krune Junajteda", pošto se prije toga povukao. Tajming nije pogodio ni Zlatan Ibrahimović, koji je napustio Inter, godinu prije nego što je klub osvojio Evropu i to baš preko njegove Barselone u polufinalu. Ranije u Juventusu, kasnije u Milanu i sada u PSŽ-u nije bio ni blizu, ali još ima šanse.

Listu velikih majstora bez Lige šampiona zatvaraju Majkl Oven, Roberto Bađo, zatim osvajač "Zlatne lopte" Fabio Kanavaro i jedan od najboljih igrača Afrike Žorž Vea. Međutim, to svim ovim veličinama ne oduzima ništa od njihove magije.

 

Toti i Batistuta

Vjernost svojim klubovima Romi, odnosno Fjorentini platili su Frančesko Toti i Gabrijel Batistuta. Toti je cijelu karijeru u Romi, imao je ponude svih velikih klubova i vjerovatno bi otišao do kraja u Ligi šampiona, ali je odlučio da ostane kod kuće. Više puta je izjavio da se zbog toga ne kaje, što posebno cijene navijači.

Batistuta je najbolje godine proveo na "Artemio Frankiju", pred kraj karijere prešao baš u Romu, ali tada je bilo kasno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana