Марадона остао без Амфоре

Г.С.
Марадона остао без Амфоре

Бањалука - Велики је број фудбалера који су у своје вријеме оставили неизбрисив траг у Европи, а нису осјетили чар дизања трофеја у елитном клупском такмичењу Лиги шампиона или бившем Купу европских шампиона.

Први на неславној листи је, можда и највећи играч свих времена, Дијего Марадона. Аргентинац никада није био ни близу трофеја. У његово вријеме играли су само прваци земаља. У Барселони није ни освојио титулу, а у Наполију је прекинуо доминацију великих клубова са сјевера и освојио двије шампионске титуле. Ипак, то је било све, јер је са Наполитанцима у Купу шампиона 1987. године већ у првом колу налетио на Реал Мадрид и елиминисан је 3:1 у укупном скору. Друго учешће било је 1990, када је трофеј освојила Црвена звезда. Наполи је тада стао у руском блату у Москви против Спартака. У оба меча је било 0:0, а Марадона је пао на пенале.

Ни вјероватно највећи голман свих времена, или макар у посљедњих четврт вијека, Ђанлуиђи Буфон нема Лигу шампиона. Бранио је за Јувентус посљедњу деценију, прије тога за Парму, најближи је био на "Олд Трафорду", када је "стара дама" на пенале изгубила 2003. против Милана.

У тој генерацији био је и Чех Павел Недвед. Он није ни играо финале, добио је други жути против Реала у претходној рунди, многи кажу да је то и одлучило на "Олд Трафорду".

Шта тек да каже Роналдо, Бразилац је дошао у Реал јурећи "Свети грал", али се његов долазак поклопио са падом "галактикоса".

Празних шака у оном невјероватном финалу против Манчестер јунајтеда 1999. године остао је и Лотар Матеус, који је тада могао да намирише трофеј. Са Интером је једном био првак, али није далеко стигао у Купу шампиона. Са Бајерном је освојио европске трофеје, али никада онај највреднији.

Ни Ерик Кантона није сачекао златну годину "троструке круне Јунајтеда", пошто се прије тога повукао. Тајминг није погодио ни Златан Ибрахимовић, који је напустио Интер, годину прије него што је клуб освојио Европу и то баш преко његове Барселоне у полуфиналу. Раније у Јувентусу, касније у Милану и сада у ПСЖ-у није био ни близу, али још има шансе.

Листу великих мајстора без Лиге шампиона затварају Мајкл Овен, Роберто Бађо, затим освајач "Златне лопте" Фабио Канаваро и један од најбољих играча Африке Жорж Веа. Међутим, то свим овим величинама не одузима ништа од њихове магије.

 

Тоти и Батистута

Вјерност својим клубовима Роми, односно Фјорентини платили су Франческо Тоти и Габријел Батистута. Тоти је цијелу каријеру у Роми, имао је понуде свих великих клубова и вјероватно би отишао до краја у Лиги шампиона, али је одлучио да остане код куће. Више пута је изјавио да се због тога не каје, што посебно цијене навијачи.

Батистута је најбоље године провео на "Артемио Франкију", пред крај каријере прешао баш у Рому, али тада је било касно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана