Малициозна колумна о Новаку у Њујорк Тајмсy: У чему је проблем?

B92
Малициозна колумна о Новаку у Њујорк Тајмсy: У чему је проблем?

Новинар Њујорк Тајмса Брајан Филипс бавио се случајем "Новак Ђоковић" и ономе што се дешава са српским тенисером у претоходних годину дана.

Репортер престижног листа је на нимало коректан начин анализирао Ђоковићев пут од четвороструког узастопног Гренд слем шампиона до трећег тенисера свијета, дохвативши се успут његовог приватног живота, односа са сарадницима, медијима.

Иако му је главно питање шта је довело до Ђоковићевог суноврата са тениског трона, кроз текст се доминантно промајају његови малициозни коментари недостојни реномеа таквог листа.

Текст Брајана Филипса преносимо у целости:

"Пратим Новака Ђоковића како игра тенис више од деценије, али га никад нисам знао. Тешко га је прочитати, што је чудно, јер мали број играча изгледа толико забринуто, чак депресивно, да то нешто значи. Када мислите на Роџера Федерера или Рафаела Надала, преплави вас поплава јасних осјећаја. Када мислите на Ђоковића, мозак вам зуји од противречности.

Био је, у различитим тренуцима, импулсивни кловн, који је имитирао друге играче како би засмијавао људе. Такође и иритантан, радије је глумио повреду него се борио до пораза, "спојлер", моралиста, дијетални гуру. На неким мјестима је неким људима био фигура нејасног религиозног значаја. Био је политичар, прилагођавао је изјаве пред камерама, био је брижан муж и отац. Био је умирујући патријарх. Био је губитник. Био је геније. Будала.

Ђоковић је испао са Вимблдона, повукао се због повреде лакта у другом сету четвртфиналног меча са Томашом Бердихом. Не заваравајте се, његово одсуство је још само једна личност, нова контрадикторност. Кроз то, он ће током посљедњег викенда Ол Ингланд Клаба постати већи од већине играча који су и даље ту присутни.

Тако је цијеле године. Ђоковића нема нигдје, мистериозна је жртва нечега за шта нико није сигуран шта је. Истовремено, он је свугде, као краљ на боловању. Као питање без одговора.

Било је то прије годину дана, запамтите, Ђоковић је уживао у немилосрдном гажењу кроз мушки тенис. Освојио је четири Гренд слема у низу, шест од посљедњих осам. У сваком интервјуу послије меча се кезио од задовољства.

Како се осећаш тамо, Новаче?
Како успеваш да изгледа тако лако, Новаче?
Када ћеш се кандидовати за предсједника Србије, Новаче?

Тада, када је изгледало да је незаустављив, када су људи озбиљно почели да причају о лаком обилажењу Надала и Федерера по броју ГС, нешто је пошло ужасно лоше. Још увијек није потпуно јасно шта. Али почело је прошлог љета, баш када га је Сем Квери шокирао у трећем колу Вимблдона.

То је окончало низ Гренд слемова. Изгубио је прво место на АТП ранг листи у новембру. Изгубио је у првом колу Олимпијских игара, у другој рунди Аустралијен опена. Играо је четвртфинале Ролан Гароса, али га је "почистиО" Доминик Тим у три сета. У посљедњем, није освојио ниједан гем.

Како је претходно побијеђивао, сада је изгубио. На терену, изгледао је толико биједно као луд. Сада је корену своје нервозе додао ову неку врсту дивљег погледа, убрзаног узбуђења, као неко ко не може да спава.

Шта се догодило, Новаче?

Новак, миљеник публике, никад није отпустио некога. Толико пази да буде добар момак, добронамерни полтрон, то је личност која му је важна. Када жели да се рјеши запосленика, оно што се догоди је "растанак" уз "међусобан договор", а запосленик изда сјајно саопштење у којем истиче како је био привилегован што је радио са Ђоковићем.

У мају се растао, уз међусобан договор, са цијелим стручним штабом.

Шта није у реду, Новаче?

Оно што је најбизарније, током цијеле ове фазе порицања, је колико није био способан да то објасни. Новаку је језик био завезан. "Није ништа физички", рекао је у августу, што је најјасније објашњење које је понудио за своје "чишћење", "Неке друге су ствари кроз које прилазим приватно".

Наравно, неке приватне... ствари. Тениски медији су скоро ритуално опрезни. Таблоиди фуриозно спекулишу о стању Ђоковићевог брака. Праве елаборате о тероијама рањеног достојанства Јелене Ђоковић. Џон Мекинро је подигао мало прашине када је упоредио Ђоковићев пад са Тајгером Вудсом. Али највећим дијелом, што се више приближите самој игри, већина учесника истиче Ђоковићев пад пажљивим, нејасним терминима поштовања.

Нејасноћа може бити одговарајућа. Ђоковићев брак, ако је то уопште проблем, ме се не тиче. (Што не значи да ми није фасцинантно). Међутим, дезорјентирајуће је видјети пад овог сјајног играча у празнини убрзаног еуфемизма.

Ђоковићев пропаст помогао је Федереру и Надалу да освоје Гренд слемове. Учинио је Ендија Марија најбољим тенисером свијета. Па ипак, када покушамо то да објаснимо, чудно је замагљено, трачаг трача. Оставља Ђоковићев идентитет још мање јасним, риједак случај када нас недаће остављају без знања о играчу.

Успут сам научио много о корацима које Ђоковић преузима да преокрене ситуацију. У једном тренутку је запослио гуруа специјализованог за много загрљаја, нека врста "Њу ејџа" је још једна од његових личности. Не знам много о томе шта није у реду, или како се осјећа.

Изгледао је боље прије повреде ове недјеље. Да ли је на правом путу. Освојио је Истборн, турнир за загријавање пред Вимблдон. Довео је Андреа Агасија, који зна како се вратити, као бесплатног савјетника. Али сада је изјавио да ће одсуствовати мјесецима, и да има проблема са лактом више од годину и по. То може да разјасни ствари, ако је тачно. Али је он такође непрестано понављао да није повријеђен.

Питам се како ово изгледа за њега. За играча намазаног као што је Ђоковић, жељног дивљења, мора да је мучно наћи се у центру безличног скандала. Други играчи пишу мемоаре, Ђоковић је објавио књигу о исграни и животном стилу. Он је неко ко жели мање да зна, него да буде у праву. Мора бити испред камера, али жели да га ухвате из одређеног угла, у одређеном свјетлу.

Дакле, можда овај свијет контролисаног еуфемизма, овај полујавни-полуприватни, може да ми помогне да схватим његов карактер на крају. У сваком случају, то је свијет који је сам направио".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана