Лудак свјетски рекордер у промјени клубова

Глас Српске
Лудак свјетски рекордер у промјени клубова

Буенос Ајрес - Уругвајски нападач Себастијан Абреу, познат као "лудак" (ел локо), показао је много пута да тај надимак није добио случајно, али ће још по нечему остати запамћен у историји фудбала, јер је договорио прелазак у чилеански Аудакс Италијано, који ће му бити 26. професионални клуб у каријери.

Након овог потписа 41-годишњи ветеран постао је рекордер у свјетском фудбалу, а надмашио је учинак бившег њемачког голмана Луца Фаненштила који је био члан 25 тимова. Абреу се тешко могао смирити на једном мјесту, стално је тражио нове клубове, а мијењао је и пуно држава. Био је учесник 11 различитих првенстава, а играо је у Уругвају, Шпанији, Аргентини, Мексику, Еквадору, Грчкој, Израелу, Бразилу, Парагвају, Ел Салвадору и Чилеу. Занимљиво је да се само у Сан Лоренцу и Ботафогу задржао двије сезоне, док је у осталима био краће. Управо је у бразилском тиму пружао најбоље партије у животу. Тамо је на 93 утакмице постигао 55 лигашких голова, а врло ефикасан био је у Круз Азулу, гдје је на 39 мечева чак 34 пута тресао мреже противничких тимова. Каријеру је започео 1995. године, а за 22 сезоне освојио је четири титуле у Уругвају, двије у Аргентини и по једну у Салвадору и Бразилу. Током врло узбудљиве каријере постигао је више од 400 голова, међу којима 26 на 70 утакмицама за репрезентацију Уругваја. Био је дио националног тима на свјетским првенствима у Јапану и Јужној Кореји 2002. и осам година касније у Јужној Африци, када су "уруси" завршили као четврти. На том мундијалу постигао је погодак против Гане у четвртфиналу и свој тим одвео у полуфинале након 40 година. Био је три пута учесник Копа Америке, а једном је подигао и трофеј, и то 2011. године. Треба напоменути да је енглески голман Џон Бјуриџ играо за 29 клубова, али неки од њих су били аматерски, па не улази у конкуренцију са Абреуом.

Сви клубови "лудака"

Сви клубови за које је наступао Себастијан Абреу су: Дефенсор, Сан Лоренцо, Депортиво из Ла Коруње, Гремио, Пекос, Национал, Круз Азул, Клуб Америка, Синалоа, Монтереј, Сан Луис, Тигрес, Ривер Плата, Беитар Јерусалим, Реал Сосиједад, Арис, Ботафого, Фигуеренше, Розарио, Аукас, Солде Америка, Санта Текла, Бангу, Централ Еспањол, Пуерто Монт и Аудакс Италијано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана