Liga Evrope: Hrvatski klubovi odlični u prvim mečevima

B92
Liga Evrope: Hrvatski klubovi odlični u prvim mečevima

Pobjeda Dinama nad Petrolulom u gositima od 3:1 obilježila je današnji maraton utakmica u okviru četvrtog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Dinamo je ostvario odličan rezultat u gostima poslije kojeg je veoma blizu plasmana u grupnu fazu Lige Evrope.

Čop je iz penala doneo prednost Dinamu, ali je Tamuz do poluvremena uspio da izjednači. Ipak, hrvatska ekipa je u finišu stigla do trijumfa golovima Čopa i Mačada.

Na odličan rezultat Dinama nadovezao se i uspjeh Rijeke, koja je tek u finišu slomila otpor Šerifa iz Tiraspolja. Rijeka je dominirala tokom čitavog meča, a nagrada je stigla u 85. minutu. Leovac je iskoristio dodavanje Tomečaka i pogodio mrežu Degre, za mirniji revanš u Moldaviji.

Pobedama Legije i Viljareala u Kazahstanu startovao je program, a obije ekipe uspijele su da obezjbede pobjede u Kazahstanu.

U četvrtak su na programu prvi mečevi, a vicešampion Srbije Partizan ostvario je tešku pobjedu nad Neftčijem, rezultatom 3:2 poslije preokreta.

Legija je poslije izbacivanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona minimalnim rezultatom slavila protiv Aktobea i tako ostvarila odličan rezultat pred revanš.

Jedini pogodak na meču postigao je Duda na samom startu drugog poluvremena, kada je iskoristio asistenciju Brziskog.

Viljareal je već obezbjjedio prolaz u Ligu Evrope, pošto je dobio Astanu u istoimenom gradu sa 3:0. Kani je načeo domaćine u prvom poluvremenu, da bi konačan rezultat postavili Dos Santos i Mario.

U trećoj utakmici viđeno je prvo iznenađenje, pošto je kiparska Omonija uspjela da izvuče remi 2:2 u Moskvi, protiv Dinama. Kiprani su poveli već u drugom minutu, kada je Lobjanidtze savladao Berezovskija. Samba je u 33. minutu izjednačio i tada se činilo da će Dinamo preokrenuti, ali je Omonija povela poslije 15 minuta drugog dijela, strelac je bio Fofana.

Dva minuta kasnije Kokorin je dobio drugi žuti karton, ali je Bitner ipak pogodio za izjednačenje u 72. minutu.

Totenhem se mučio do 75. minuta protiv AEL, pošto su domaći vodili pogotkom Adrijana. Ipak, Soldado je režirao preokret, prvo je izjednačio, a potom i namjestio gol Kejnu za pobjedu od 2:1.

Golova nije bilo na mečevima Karabah - Tvente i Ruh - Metalist, a Helsinki je sa 2:1 pobjedio Rapid iz Beča iako je gubio. Šaub pogodio za Austrijance, da bi Lod i Virinen donijeli preokret Fincima.

PSV se mučio sa Šahtjorom iz Soligorska, ali je uspio da jednim golom stigne do pobjede, strelac je bio Adam Maher. Elfsborg nije imao većih poteškoća sa Rio Aveom (2:1), baš kao ni Dinamo iz Minska protiv Nacionala (2:0). Turski predstavnik Karabukspor neočekivano je savladao Sent Etjen i tako Francuzima otežao put do grupne faze Lige Evrope.

Na korak od tog uspjeha je Jang Bojs posle trijumfa nad Debrecinom od 3:1, a solidan rezultat ima i moskovska Lokomotiva, koja je remizirala na gostovanju Apolonu (1:1). Istim rezultatom završeni su dueli Zorja - Fejenord i Zvole - Sparta, a najubjedljiviju pobjedu ostvario je Panatinaikos, koji je sa 4:1 razbio Miđilend.

Još jedno iznenađenje - Zibru je minimalnim rezultatom pobjedio PAOK, ali je najveći podvig napravila Astra Đurđu, koja je preokrenula u Lionu i pred revanš ima 2:1. RNK Split odolio je Torinu, Sarajevo nije protiv Menhengladbaha (2:3), dok je Sosijedad bio siguran protiv Krasnodara.

U srijedu su pobjede ostvarili Dnjipro i Inter. Ukrajinci su u finišu savladali Hajduk iz Splita, dok su ’nerazuri’ predvođeni Nemanjom Vidićem bili sigurni na Islandu.

Revanš susreti na programu su za sedam dana.

LE, plej-of, prvi mečevi:
Aktobe – Legija 0:1
Astana – Viljareal 0:3
Dinamo Moskva – Omonija Nikozija 2:2
AEL – Totenhem 1:2
Karabah – Tvente 0:0
HJK
– Rapid 2:1
Ruh – Metalist 0:0
PSV – Šahtjor Soligorsk 1:0
Dinamo Minsk – Nacional 2:0
Elfsborg
– Rio Ave 2:1
Karabukspor – Sent Etjen 1:0
Petrolul – Dinamo Zagreb 1:3
Apolon – Lokomotiva Moskva 1:1
Jang Bojs
– Debrecin 3:1
Zorja – Fejenord 1:1
Zvole – Sparta 1:1
Panatinaikos – Miđiland 4:1
Trabzon – Rostov 2:0
Zibru
– PAOK 1:0
Asteras – Makabi 2:0
Grashopers – Klub Briž 1:2
Partizan – Neftči 3:2
Trnava – Cirih 1:3
Lokeren – Hal 1:0
Lion – Astra 1:2
Split – Torino 0:0
Real sosijedad – Krasnodar 1:0
Sarajevo – Menhengladbah 2:3
Rijeka – Šerif 1:0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana