Корпуционашки скандал у фудбалу потреса Енглеску

Агенције
Корпуционашки скандал у фудбалу потреса Енглеску

Лондон - Енглески лист "Дејли телеграф" наставио је да износи нове детаље о корупционашком скандалу у тамошњем фудбалу, а послије Семе Алардајса новооптужени су менаџер Квинс Парк Ренџерса Џими Флој Хаселбанк, тренер Барнслија Томи Рај и власник Лидса Масимо Челино.

Бивши холандски фудбалер Хаселбанк, који је носио дрес Челзија и Атлетико Мадрида снимљен је како договара посао са бизнисменом који је уствари био прерушени новинар "Телеграфа" на задатку. Ријеч је о продаји играча и за ту услугу Холанђанин је тражио 55.000 фунти.

-  Могу ли да будем плаћен у Холандији? Знате, ако радим у иностранству онда тамо могу да будем и плаћен. Уколико то буде овдје мораћу да платим порез, а моја банка је у Холандији. Ако буде тако онда кад донесем паре у Енглеску морам да платим између десет и 15 одсто пореза за разлику од 45 одсто, а то је велика разлика - казао је у разговору Хаселбанк.

Енглеску тресе велики скандал јер поменути дневник сваки дан открива нове детаље. Прво је на удару био Алардајс који је добио отказ због тога што је на снимку причао о томе како могу да се заобиђу правила и како би помогао менаџерима да код трансфера играча избјегну забрану правила "треће стране" које је на Острву одавно на снази. Тренер Барнслија Томи Рајт снимљен је како обећава да ће помоћи "бизнисменима" да мимо правила доведу њихове играче у клуб за 5.000 фунти. Он је на неколико састанака примио мито, а клуб је на то реаговао суспензијом.

Челино је снимљен како договара да фирма поменутих "бизнисмена" постане један од дионичара клуба и да тај начин добијају новац од продаје њихових играча. То се директно коси са правилом о учешћу "треће стране" о продаји играча које забрањују и ФА и ФИФА.

- Ове године сам потрошио осам милиона на појачања, хоћете да финансирате то и дате 20 одсто? Толико ћете добити од играча, то је једини начин. Као дионичар у клубу можете да нас финансирате и да тражите све шта желите, па и проценат, то је дозвољено у Енглеској - рекао је Челино на снимку.

Негирање оптужби

Поводом свега огласио се фудбалски клуб Лидс који брани свог власника и истиче да је све лаж те да Челино није рекао ништа нелегалним радњама. Хаселбанк тврди да није обећао куповину играча мимо правила већ да је преговарао о томе да држи предавање у Сингапуру за поменуту своту. Управа КПР-а стала је у његову одбрану и неће га суспендовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана