Клоп и Бувач на Енфилду

Приредио: Душан Репија
Клоп и Бувач на Енфилду

Ливерпул - Ера Брендана Роџерса на "Енфилду" завршена је послије ремија Ливерпула у градском дербију против Евертона (1:1), а на клупи ће га готово сигурно наслиједити бивши тренер Борусије Јирген Клоп, заједно са сталним сарадницима, међу којима је и Жељко Бувач.

Период од љета 2012. до данас један је од најтурбулентнијих у историји једног од највећих клубова свијета, а завршио је кобно по Сјеверног Ирца, иако је био на корак од историје.

Све би можда било другачије да Стивен Џерард није направио грешку која ће га сигурно прогањати цијели живот. Три кола прије краја сезоне 2013/14. Ливерпул је имао меч лопту за дуго чекану титулу против Челзија, али је капитен направио кардиналну грешку. Демба Ба је то искористио, Челзи славио, а Манчестер сити испред носа однио већ виђени трофеј, који на "Енфилду" чекају од сезоне 1989/90. Тај догађај негативно је утицао на Роџерса, који је у идућем прелазном року покушао да освјежи екипу и крене у нови напад на титулу, али се испоставило да је правио грешку за грешком.

За вријеме свог мандата потрошио је невјероватних 380 милиона евра и углавном доводио недоказане играче. Долазили су скупи промашаји, а одлазили носиоци игре. Откако је Луис Суарез прешао у Барселону, "редсе" мучи хронична неефикасност, а замјене у виду Марија Балотелија, Фабија Боринија, Јага Аспаса и других нису донијеле никакав резултат. Уз то, одлучио је да му није потребан ни Рахим Стерлинг, а захвалио се и икони клуба Стивену Џерарду. Ипак, има нешто што иде и у његову одбрану, јер Роџерс није могао да доведе ниједног фудбалера док то не аминује Одбор за трансфере.

Медији преносе да су неријетко људи који чине одбор самоиницијативно доносили одлуке и без Роџерсовог знања доводили играче. Управо је постојање овог тијела главни камен спотицања што Клоп већ није потписао уговор, јер харизматични Нијемац није спреман да му се ико мијеша у рад, поготово када је ријеч о избору играча. У игри за менаџера Ливерпула био је и Карло Анћелоти, али је Клоп, по свему судећи, побиједио у овој трци и већ сутра би могао да сједне на клупу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана