Kineski Milan okrenuo Evropu naopačke

Priredio: Danijel Radujković
Kineski Milan okrenuo Evropu naopačke

Milano - Kako stoje stvari, Milan će nakon dugo godina igrati važnu ulogu u Seriji A, pošto su "rosoneri" u ovom prelaznom roku napravili respektabilnu ekipu, a za pojačanja su za sada izdvojili 171 milion evra, najviše od svih klubova u Evropi.

Milanezi su već angažovali devet novih igrača, a najzvučnije ime koje će od iduće sezone nositi njihov dres je Leonardo Bonući, koji je na iznenađenje svih prešao iz Juventusa. On će biti novi vođa odbrane i neko oko koga će trener Vićenco Montela graditi novi tim. Pored njega, bitne karike tima mogli bi biti napadač Andre Silva, vezni igrači Hakan Čalhanoglum, Lukas Bilja i Frank Kesi, kao i defanzivci Rikardo Rodrigez i Mateo Musakio. Takođe, jedna od bitnih stvari je ostanak mladog golmana Đanluiđija Donarume, koji je odugovlačio oko potpisa novog ugovora. Sve ovo mami osmijeh na licu Montele koji naredne sezone želi bar mjesto u Ligi šampiona. Kinesi vlasnici, koji su kupili klub od Silvija Berluskonija, trude se da mu ispune svaku želju pa će i zahtjevi biti mnogo veći.

- Klub radi izvanredan posao na tržištu dovođenjem iskusnih i mladih igrača. Uvjeren sam da su dovedena prava pojačanja. Ne osjećam pritisak, lakše mi je da treniram jake igrače. Bonući je fudbaler svjetske klase. Što se tiče tehnike, mislim da su on i Serhio Ramos najbolji štoperi na svijetu. San je raditi sa takvim igračima, tako da sam veoma zahvalan. Naš cilj je da uđemo u Ligu šampiona. Ponavljam, imam kvalitetne igrače na raspolaganju, a sa najnovijim pojačanjima Bonućijem i Biljom smo mnogo jači - istakao je Montela za italijanske medije.

On ipak odbija da prizna da je njegov klub favorit za Skudeto i smatra da su Juventus, Napoli i Roma favoriti za prvo mjesto. Međutim, ovakav tim Milana sigurno će pokušati da poremeti planove ova tri tima. "Rosoneri" nisu osvojili titulu od sezone 2010/11, a jedini bitniji trofej od tada im je Superkup Italije prošle godine. Zanimljivo je da su od 2009, kada je sa klupe otišao Karlo Anćeloti, promijenili osam trenera, ali čini se da su sada prebrodili težak period i da će sa Montelom krenuti putevima stare slave. Ekipa je trenutno u Kini, gdje se sprema za start sezone, a prvu zvaničnu utakmicu odigraće 27. jula u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Milan će do kraja prelaznog roka navodno pokušati da dovede još Alehandru Papu Gomeza iz Atalente i veznjaka Bajerna Renata Sančez. Tako bi mogli da budu ekipa koja je potrošila najviše novca za pojačanja tokom ovog prelaznog roka, što odavno nije uspjela nijedna ekipa iz Serije A. Uglavnom su dominirali timovi iz Engleske, zatim Pari Sen Žermen ili španski giganti Barselona i Real Madrid. I sada su tu ekipe iz Premijer lige među najvećim potrošačima. Iza Milana su gradski rivali Mančester siti (141) i Mančester junajted (119,7) od kojih se do kraja avgusta očekuje još transfera, tako da bi mogli ugroziti Milan na prvom mjestu. Iako nije doveo previše zvučnih imena, Bajern Minhen je do sada potrošio 100,5 miliona evra i četvrti je, dok je na petom mjestu Everton sa 84 miliona. "Karamele" inače ne budu ovako visoko plasirane po potrošnji, ali su faktički sav novac od prodaje Romela Lukakua u Mančester junajted (84,7), što je najveći transfer ovog ljeta, dali za dovođenje tri pojačanja za koja su platili 84 miliona. Ni oni možda neće stati na ovoj cifri, jer se sve više govori o tome kako će Gilfi Sigurdson biti njihovo novo pojačanje. Čelzi za sada drži šesto mjesto po izdvojenom novcu za pojačanja sa 75 miliona, a oni se neće zadržati na toj cifri, jer su u potrazi za napadačem koji će zamijeniti Dijega Kostu, koji će sigurno napustiti klub. Vrlo interesantno je da za sada u vrhu najvećih trošadžija nema PSŽ-a, Reala i Barselone. Ovo se pogotovo odnosi na francuski tim koji je u ovom prelaznom roku potrošio "samo" 16 miliona evra za dovođenje Jurija Berčičea iz Real Sosijedada, dok je Dani Alveš došao džaba. Od "svetaca" možemo očekivati transfer "bombu" u vidu dovođenja Pjer Emerik Obamejanga ili nekog sličnog za koga će izdvojiti pravo bogatstvo. Što se tiče španskih giganata Barselona je za tri igrača (Nelson Semedo, Đerard Delofeu, Marlon) izdvojila 47,5 miliona evra, a Real za dvojicu (Teo Ernandez, Dani Sebaljos) pola miliona manje.

Barsine muke sa odbranom

Barselona je u proteklih desetak godina osvojila mnoštvo trofeja na domaćoj i međunarodnoj sceni, ali gotovo sve vrijeme je kuburila sa odbranom. Za dovođenje igrača u ovoj liniji tima za prethodne tri sezone potrošila je 143 miliona evra. Ljeta 2014. godine na "Kamp nou" stigli su Žeremi Matju (20), Tomas Vermalen (29) i Daglas (4). Oni naredne sezone neće biti na raspolaganju treneru Ernestu Valverdeu. Godinu kasnije u klub je došao Aleiš Vidal (19), Samuel Umtiti (25) i Lukas Dinj (16). Ovog prelaznog roka već su angažovali beka Nelsona Semeda (30).

Najskuplji transferi ovog ljeta

1. Romel Lukaku (Everton - Mančester junajted)       84,7

2. Aleksandre Lakazet (Lion - Arsenal) 53

3. Kajl Voker (Totenhem - Mančester siti)      51

4. Bernardo Silva (Monako - Mančester siti)          50

5. Leonardo Bonući (Juventus - Milan)  42

6. Mohamed Salah (Roma - Liverpul)      42

7. Korentin Toliso (Lion - Bajern)        41,5

8. Timeu Bakajoko (Monako - Čelzi)        40

9. Ederson (Benfika - Mančester siti)   40

10. Andre Silva (Porto - Milan) 38

*cifre su u milionima evra

Najviše potrošili

1. Milan    171

2. Mančester siti        141

3. Mančester junajted   119,7

4. Bajern Minhen          100,5

5. Everton  84

6. Čelzi      75

*cifre su u milionima evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana