Кинески Милан окренуо Европу наопачке

Приредио: Данијел Радујковић
Кинески Милан окренуо Европу наопачке

Милано - Како стоје ствари, Милан ће након дуго година играти важну улогу у Серији А, пошто су "росонери" у овом прелазном року направили респектабилну екипу, а за појачања су за сада издвојили 171 милион евра, највише од свих клубова у Европи.

Миланези су већ ангажовали девет нових играча, а најзвучније име које ће од идуће сезоне носити њихов дрес је Леонардо Бонући, који је на изненађење свих прешао из Јувентуса. Он ће бити нови вођа одбране и неко око кога ће тренер Вићенцо Монтела градити нови тим. Поред њега, битне карике тима могли би бити нападач Андре Силва, везни играчи Хакан Чалханоглум, Лукас Биља и Франк Кеси, као и дефанзивци Рикардо Родригез и Матео Мусакио. Такође, једна од битних ствари је останак младог голмана Ђанлуиђија Донаруме, који је одуговлачио око потписа новог уговора. Све ово мами осмијех на лицу Монтеле који наредне сезоне жели бар мјесто у Лиги шампиона. Кинеси власници, који су купили клуб од Силвија Берлусконија, труде се да му испуне сваку жељу па ће и захтјеви бити много већи.

- Клуб ради изванредан посао на тржишту довођењем искусних и младих играча. Увјерен сам да су доведена права појачања. Не осјећам притисак, лакше ми је да тренирам јаке играче. Бонући је фудбалер свјетске класе. Што се тиче технике, мислим да су он и Серхио Рамос најбољи штопери на свијету. Сан је радити са таквим играчима, тако да сам веома захвалан. Наш циљ је да уђемо у Лигу шампиона. Понављам, имам квалитетне играче на располагању, а са најновијим појачањима Бонућијем и Биљом смо много јачи - истакао је Монтела за италијанске медије.

Он ипак одбија да призна да је његов клуб фаворит за Скудето и сматра да су Јувентус, Наполи и Рома фаворити за прво мјесто. Међутим, овакав тим Милана сигурно ће покушати да поремети планове ова три тима. "Росонери" нису освојили титулу од сезоне 2010/11, а једини битнији трофеј од тада им је Суперкуп Италије прошле године. Занимљиво је да су од 2009, када је са клупе отишао Карло Анћелоти, промијенили осам тренера, али чини се да су сада пребродили тежак период и да ће са Монтелом кренути путевима старе славе. Екипа је тренутно у Кини, гдје се спрема за старт сезоне, а прву званичну утакмицу одиграће 27. јула у квалификацијама за Лигу Европе. Милан ће до краја прелазног рока наводно покушати да доведе још Алехандру Папу Гомеза из Аталенте и везњака Бајерна Рената Санчез. Тако би могли да буду екипа која је потрошила највише новца за појачања током овог прелазног рока, што одавно није успјела ниједна екипа из Серије А. Углавном су доминирали тимови из Енглеске, затим Пари Сен Жермен или шпански гиганти Барселона и Реал Мадрид. И сада су ту екипе из Премијер лиге међу највећим потрошачима. Иза Милана су градски ривали Манчестер сити (141) и Манчестер јунајтед (119,7) од којих се до краја августа очекује још трансфера, тако да би могли угрозити Милан на првом мјесту. Иако није довео превише звучних имена, Бајерн Минхен је до сада потрошио 100,5 милиона евра и четврти је, док је на петом мјесту Евертон са 84 милиона. "Карамеле" иначе не буду овако високо пласиране по потрошњи, али су фактички сав новац од продаје Ромела Лукакуа у Манчестер јунајтед (84,7), што је највећи трансфер овог љета, дали за довођење три појачања за која су платили 84 милиона. Ни они можда неће стати на овој цифри, јер се све више говори о томе како ће Гилфи Сигурдсон бити њихово ново појачање. Челзи за сада држи шесто мјесто по издвојеном новцу за појачања са 75 милиона, а они се неће задржати на тој цифри, јер су у потрази за нападачем који ће замијенити Дијега Косту, који ће сигурно напустити клуб. Врло интересантно је да за сада у врху највећих трошаџија нема ПСЖ-а, Реала и Барселоне. Ово се поготово односи на француски тим који је у овом прелазном року потрошио "само" 16 милиона евра за довођење Јурија Берчичеа из Реал Сосиједада, док је Дани Алвеш дошао џаба. Од "светаца" можемо очекивати трансфер "бомбу" у виду довођења Пјер Емерик Обамејанга или неког сличног за кога ће издвојити право богатство. Што се тиче шпанских гиганата Барселона је за три играча (Нелсон Семедо, Ђерард Делофеу, Марлон) издвојила 47,5 милиона евра, а Реал за двојицу (Тео Ернандез, Дани Себаљос) пола милиона мање.

Барсине муке са одбраном

Барселона је у протеклих десетак година освојила мноштво трофеја на домаћој и међународној сцени, али готово све вријеме је кубурила са одбраном. За довођење играча у овој линији тима за претходне три сезоне потрошила је 143 милиона евра. Љета 2014. године на "Камп ноу" стигли су Жереми Матју (20), Томас Вермален (29) и Даглас (4). Они наредне сезоне неће бити на располагању тренеру Ернесту Валвердеу. Годину касније у клуб је дошао Алеиш Видал (19), Самуел Умтити (25) и Лукас Дињ (16). Овог прелазног рока већ су ангажовали бека Нелсона Семеда (30).

Најскупљи трансфери овог љета

1. Ромел Лукаку (Евертон - Манчестер јунајтед)       84,7

2. Александре Лаказет (Лион - Арсенал) 53

3. Кајл Вокер (Тотенхем - Манчестер сити)      51

4. Бернардо Силва (Монако - Манчестер сити)          50

5. Леонардо Бонући (Јувентус - Милан)  42

6. Мохамед Салах (Рома - Ливерпул)      42

7. Корентин Толисо (Лион - Бајерн)        41,5

8. Тимеу Бакајоко (Монако - Челзи)        40

9. Едерсон (Бенфика - Манчестер сити)   40

10. Андре Силва (Порто - Милан) 38

*цифре су у милионима евра

Највише потрошили

1. Милан    171

2. Манчестер сити        141

3. Манчестер јунајтед   119,7

4. Бајерн Минхен          100,5

5. Евертон  84

6. Челзи      75

*цифре су у милионима евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана