Karijera Sem Olerdajsa uprljana skandalima

Agencije
Karijera Sem Olerdajsa uprljana skandalima

London - Možda i najozloglašeniji čovjek engleskog fudbala Sem Olerdajs napustio je trenerski posao i otišao u penziju poslije 26 godina rada.

Iskusni menadžer odlučio je da kaže zbogom fudbalu po završetku sezone u kojoj je vodio Kristal Palas srpskog reprezentativca Luke Milivojevića. Olerdajsovo ime ukaljano je poslije skandala iz prošle godine kada je optužen da je savjetovao izvjesne biznismene kako da zaobiđu pravilo "treće strane" kod transfera i tako prisvoje novac. Spekulisalo se da je Veliki Sem za to dobio 400.000 funti, a u tom momentu je bio selektor Engleske. Zbog skandala i pritiska javnosti morao je da napusti kormilo "gordog Albiona" poslije samo 67 dana i samo jedne utakmice na klupi. Nije dugo čekao na novi posao, jer je krajem prošle godine došao u Kristal Palas i jedno od prvih pojačanja bio mu je Milivojević. Lako je izborio opstanak sa ekipom i onda poručio da napušta fudbal.

- Nemam nikakvu ambiciju da radim. Želim da sačuvam svoj život, dok sam još relativno mlad i zdrav, dovoljno sposoban da radim stvari koje volim. Čekaju me putovanja, provodiću više vremena sa porodicom i unucima, bez pritiska koji nosi posao fudbalskog trenera. Pravo je vrijeme za rastanak. Nemam ambicija da preuzmem drugi posao niti drugi klub. Želim samo da uživam u stvarima u kojima ne mogu dok treniram ekipu 24 časa dnevno sedam dana u sedmici - poručio je Olerdajs.

Posao fudbalskog trenera je veoma stresan, konstantno postoji pritisak rezultata i javnosti, a koferi se ne raspakuju, jer nikad ne znate kada ćete da dobijete otkaz. Taj stres je uticao na Olerdajsa da digne ruke od fudbala, ali sigurno je da su nagomilani problemi uticali da odluka bude lakša. Vremenom je nestalo elana i motiva, posljednji skandal je doveo iskusnog trenera do zasićenja. Već je jednom prolazio kroz sličnu golgotu kada je 2006. godine bio na meti Bi-Bi-Sija. Poznata medijska kuća napravila je dokumentarac i optužila Olerdajsa da je uzimao mito od agenata kao bi dovodio njihove igrače. U sve je bio upetljan i njegov sin Kreg, a kao dokaz su stajala svjedočenja dva agenta. Kasnije su optuženi još Hari Rednap i Frank Arnesen, ali se po Olerdajsa sve dobro završilo, jer nije krivično odgovarao. Veliki Sem, kako su ga prozvali navijači Vest Hema, odlazi u penziju i ostaće upamćen kao čovjek sa najkraćim selektorskim stažom u istoriji Engleske, a na biografiji će zauvijek ostati trag pomenutih optužbi.

Palas zove Ranijerija

Uprava Kristal Palasa već je kontaktirala sa bivšim trenerom Lestera Klaudijem Ranijerijem, za koga se već interesovao Votford, ali je uslijedio negativan odgovor. Ranijeri je sa Lesterom napravio čudo, osvojio šampionsku titulu prošle godine, ali je zimus napustio klub nakon navodnog nezadovoljstva igrača, koji su mu okrenuli leđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana