Јунајтед освојио Лигу Европе и вратио се у Лигу шампиона

Б92
Јунајтед освојио Лигу Европе и вратио се у Лигу шампиона

Фудбалери Манчестер Јунајтеда савладали су Ајакс 2:0 (1:0) за титулу Лиге Европе и повратак у Лигу шампиона.

"Црвени ђаволи" су прву титулу у такмичењу, рачунајући и "претка" Куп УЕФА, освојили погоцима Пола Погбе у првом и Хенриха Мхитарјана у другом полувремену на Френдс арени у предграђу Стокхолма Солни.

Јунајтед је освојио свој шести трофеј у Европи, послије три Лиге/Купа шампиона, те по једног Суперкупа и Купа побједника купова.

Тим Жозеа Муриња је повео у 18. минуту ударцем Погбе са ивице казненог простора, уз помоћ одбитка од једног дефанзивца је преварио голмана Ајакса, након чега је Португалац "повукао" екипу и препустио ривалу контролу лопте.

Ајакс је имао већи посјед, тражио је пут до гола ривала, али је Јунајтед буквално "удавио" игру јер "копљаници" нису имали рјешење за посљедњу линију "Црвених ђавола", пет од шест њихових шутева је изблокирано.

С друге стране, енглески великан је стрпљиво чекао шансу да ријеши меч и дочекао је већ на старту другог полувремена у Солни.

Тачку је ставио Мхитарјан, Јермен се сјајно снашао на ивици петерца када је полу "маказицама" послао у мрежу лопту након неуспјешног шута Криса Смолинга главом послије корнера.

Мурињо је освојио свој четврти европски трофеј послије, први је тренер који има по две титуле Лиге шампиона и Лиге Европе.

На Олд Трафорд је донио први међународни трофеј послије девет година, а 42 укупно у својој историји. Лига Европе/Куп УЕФА је био једини европски трофеј који је недостајао богатој Јунајтедовој ризници.

"Ђаволи" су до титуле ЛЕ стигли освојивши друго мјесто у Групи А иза Фенербахчеа, а испред Фејенорда и Зорје са скором 4-0-2, а потом надигравши у плеј-офу Сент Етјен, Ростов, Андерлехт и Селту Виго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана