Jokanović uveo Makabi u elitu

Agencije
Jokanović uveo Makabi u elitu

Tel Aviv - Veliki uspjeh napravio je srpski stručnjak Slaviša Jokanović, koji je sa Makabijem uspio da izbori plasman u Ligu šampiona, nakon što je u plej-ofu eliminisao Bazel.

Mnogi su bili u nevjerici kada je Jokanović poslije izborenog plasmana u englesku Premijer ligu odlučio da napusti Votford. Ipak, sada se ispostavilo da je donio dobru odluku, pošto će na jesen sa "ponosom Izraela" igrati protiv najboljih klubova u Evropi.

- San je ostvaren. U Ligi šampiona smo - napisao je Jokanović na "Tviter" profilu odmah poslije velikog uspjeha.

Ovo je drugi put da Makabi učestvuje u eliti, a posljednji put igrali su u sezoni 2004/05. Jokanovićev tim je u trećem kolu i plej-ofu napravio dva podviga. Makabi je prvo izbacio Plzenj i to poslije poraza u prvom meču na domaćem terenu 1:2. Izraelci su sve nadoknadili u revanšu, pošto su slavili sa 2:0. Već tada su obezbijedili plasman u grupnu fazu Lige Evrope, ali nisu ustuknuli ni pred dugogodišnjim učesnikom elite Bazelom. Za eliminaciju prvaka Švajcarske potrebno im je bilo i malo sreće. U prvom meču do izjednačenja su došli u šestom minutu sudijske nadoknade (2:2) i u revanšu su gubili, ali je čovjek odluke ponovo bio strijelac dva gola u Bazelu Eran Zehavi. Iskoristio je dodavanje srpskog internacionalca Nikole Mitrovića i savladao golmana Bazela. Gosti su do kraja na sve načine pokušavali da postignu drugi gol, ali su hrabri domaćini izdržali sve nalete i zasluženo slavili.

- Zaista sam ponosan zbog toga što ćemo najbolje timove i igrače Evrope dovesti u Izrael. Trudićemo se da se popravimo do grupne faze i imaćemo sjajnu jesen. Srećan sam zbog svojih igrača, svoje porodice i navijača. Sada je sve ovo deo istorije. Ovo je važna noć izraelskog fudbala. Verujem u karakter i duh svog tima, a uz navijače oko sebe smo jači i hrabriji - rekao je Jokanović.

Plasman u Ligu šampiona ostvario je i zagrebački Dinamo, koji je i u drugom meču bio bolji od albanskog Skenderbega, slaveći ubjedljivu pobjedu 4:1. Žrijeb grupne faze biće održan danas od 17.45 časova u Nionu.

Rezultati

Makabi TA - Bazel 1:1 (Zehavi 24 - Zufi 11), prvi meč 2:2, Dinamo - Skenderbeg 4:1 (Sudani 9, 80, Hodžić 15, Taravel 55 - Eskerdinja 10), (2:1), Malme - Seltik 2:0 (Rozenberg 23, Bojata 55. autogol), (2:3), Monako - Valensija 2:1 (Rađi 17, Elderson 75 - Negredo 4), (1:3), Šahtjor - Rapid 2:2 (Marlos 10, Glatkij 27 - Šaub 13, Hofman 22), (1:0).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana