Инијеста се трофејима опрашта од највеће љубави

Иван Драгичевић
Инијеста се трофејима опрашта од највеће љубави

Мадрид - Неприкосновена Барселона стигла је до трофеја у Купу краља спектакуларном побједом над Севиљом резултатом 5:0, а комплетан стадион "Ванда метрополитано" у Мадриду поздравио је једну од највећих легенди каталонског клуба Андреса Инијесту.

Чак су и навијачи Севиље смогли снаге да поздраве сјајног везног играча, иако су њихови љубимци пролазили кроз голготу на терену. Инијеста је успио да постигне четврти погодак, а уз њега мрежу Андалужана затресли су Луис Суарез два пута, Лионел Меси и са бијеле тачке Филипе Кутињо.

Дошло је вријеме за растанак Инијесте и Барселоне. Стигао је као 12-годишњак из Албасетеа и наредне 22 године провео као члан "блаугране". Кроз сениорску каријеру освојио 31 трофеј, спада у ред најтрофејнијих фудбалера свих времена са само шест пехара мање од најодликованијег Максвела. Најављен трансфер у Кину обистиниће се овог љета, Инијеста одлази на најбогатије фудбалско тло које су прије њега изабрале неке звијезде у напону снаге. Могао би да постане најплаћенији фудбалер свијета, јер се спомињу вртоглаве цифре веће од 30 милиона евра годишње, колико су спремни да понуде Тјанђин и Чонгдинг Дангдаи. Уколико изабере прву опцију играће са Алешандреом Патом и Акселом Витселом, док у другом клубу као директор ради Антонио Кордон.  Интересантно да велики утицај на одлазак у Кину има стратешка одлука за његов бизнис са винаријом. Покренуо је овај посао прије осам година и наводно је потписао маркетиншки уговор са једном кинеском компанијом о продаји и дистрибуцији вина па се очекује да годишње лансира преко два милиона боца за најмногољуднију земљу свијета.

Иако се чини да је све готово, Инијеста и даље оклијева са трансфером и оставља могућност останка, а подсјећамо да са каталонским клубом има доживотни уговор.

- Објавићу одлуку ове седмице. Емоције су снажне, иза нас је много заједничких година и успомена. Драго ми је што смо навијачима поново понудили ову слику и радост због трофеја, јер су заслужили. Срећан сам због новог личног остварења, због тимског успјеха. Осјећам много љубави и поштовања од људи око мене и због тога сам захвалан. Непроцјењива је посвећеност навијача Барселоне према мени - рекао је Инијеста.

Нови Барсин рекорд

Каталонцима је ово био четврти узастопни тријумф у овом такмичењу чиме су изједначили 85 година стар рекорд Атлетик Билбаа који је Куп освајао узастопно од 1930. до 1933. године али и мадридског Реала који је исту ствар направио нешто раније, између 1905. и 1908. године. Барса је самим уласком у финале срушила један рекорд, прва је екипа  која је наступала у пут везаних финала Купа краља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана