Хамилтон преузео врх

Агенције
Хамилтон преузео врх

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон тријумфовао је у недјељу на Великој награди Сингапура, 14. трци овогодишњег шампионата Формуле 1.

Британац је под рефлекторима на стази "Марина Беј" славио у времену од 2:00:04.785 сата и тако остварио седму побједу ове сезоне, а 29. у каријери.

Хамилтон је на крају имао 13,5 секунди предности у односу на браниоца титуле Себастијана Фетела, а њима двојици се на подијуму придружио други возач Ред Була Данијел Рикиардо.

До трке у Сингапуру водећи у генералном пласману Нико Розберг је имао трку за заборав, пошто је због квара мјењача стартовао из бокса, а врло брзо је морао да се паркира у гаражи. На тај начин, Хамилтон је преузео чело генералног пласмана шампионата и пет трка прије краја сезоне има три бода више од свог тимског колеге.

Хамилтон је у Сингапуру славио други пут и послије маестралне вожње током два сата. Британац је од старта водио и одржавао предност, али је излазак безбједносног возила то угрозио, због чега су у Мерцедесу приступили другачијој тактици. Шампион свијета из 2008. године је морао још једном у бокс, за разлику од ривала, па је у наставку трке возио најбоље што је могао да би остварио довољну предност да би на крају имао шансу за тријумф.

Британац је то и учинио, иако је остао дуже него што је желио на стази, на крају је имао довољну предност да се врати на стазу између Фетела и Рикиарда. Захваљујући новим пнеуматицима и сјајном ритму, актуелног шампиона је брзо оставио иза себе и рутински привео трку крају. Иза њега, Фетел, Рикиардо и Фернандо Алонсо у Ферарију су водили велику борбу, из које је двојац Ред Була изашао као побједник.

Алонсо је на крају морао да се задовољи четвртим мјестом, испред Фелипеа Масе у Вилијамсу, возача екипе Торо Росо Жан-Ерика Верња и Серхија Переса, због чијих оштећења на болиду је и изашло безбједносно возило на стазу. Прву десеторицу, односно освајаче бодова, комплетирали су други возач Ферарија Кими Раиконен, Нико Хилкенберг у болиду Форс Индије и возач Мекларена Кевин Магнусен.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 наставља се Великом наградом Јапана на легендарној "Сузуки" 5. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана