Gvardiola protiv svoje filozofije

Danijel Radujković
Gvardiola protiv svoje filozofije

Barselona - Da li će se Barselona plasirati u osmo, ili Bajern u 11 finale Lige šampiona biće mnogo jasnije nakon prvog polufinalnog meča ove dvije ekipe koji se igra večeras na “Kamp nou” od 20.45 časova.

Oslabljeni neigranjem ključnih igrača, ali sa Pepom Gvardiolom na klupi koji najbolje poznaje Barselonu, fudbaleri Bajerna pokušaće da urade ono što niko nije ove sezone, da savladaju Barselonu na njihovom stadionu. Ne samo ove sezone, Katalonci nisu izgubili posljednja 32 meča kući u elitnom takmičenju (od toga su pobijedili 25 puta), a posljednja ekipa kojoj je to pošlo za rukom je upravo Bajern i to 2013. godine kada je slavio sa velikih 3:0. Tada su “bavarci” slavili ukupnim rezultatom 7:0 što bi mogao biti motiv više za Lionela Mesija i društvo koji mogu da se oslone na drugu statistiku, a ona kaže da su prošli u 13 od 18 duela sa njemačkim timovima.

- Biće to poseban datum za sve navijače Barselone, ali i za mene i sve moje igrače. Bajern ima najboljeg trenera na svijetu. Gvardiola je najbolji jer je osvajao trofeje napadačkim fudbalom, spreman je na prilagođavanje u drugoj državi. On je moj prijatelj, a prijatelji su uvijek najbolji - kazao je trener Barselone Luis Enrike.

Biće ovo duel dvije od tri najefikasnije ekipe ovosezonske Lige šampiona. Ukupno su postigli čak 53 pogotka na 20 mečeva koliko su igrali ove sezone. Ne razmišljaju previše o odbrani, mnogo šutiraju ka golu protivnika i stoga treba očekivati efikasan meč. Obje ekipe vole da dugo drže loptu u svom posjedu i ko preuzme primat u tom segmentu igre vjerovatno će doći do pozitivnog rezultata. Bajern je ove sezone bio osakaćen povredama ključnih igrača, a na ovom meču sigurno neće igrati David Alaba (koljeno), Holger Badštuber (bedro) i Arjen Roben (list). Robert Levandovski je nedavno polomio vilicu, ali će igrati sa zaštitnom maskom. Frenk Riberi ima problema sa skočnim zglobom i vjerovatno ni on neće igrati. Ono što je dobro za Bajern je da su se vratili štoperi Mehdi Benatija i Havi Martinez. Čini se da najveća snaga Bajerna sjedi na klupi. Pep Gvardiola je čovjek koji vjerovatno najbolje poznaje igrače Barselone od svih ostalih trenera jer ih je vodio četiri godine. On je napravio stil igre koji sada forsiraju i zna sve njihove mane. Sa njima je osvojio 14 trofeja, a između ostalog tri prvenstva i dvije Lige šampiona. Takođe, “bavarci” u svojim redovima imaju nekoliko Španaca koji su dosta puta igrali protiv Barselone, a tu prednjači Čabi Alonso koji je 20 puta izlazio na megdan katalonskom divu.

- Znamo da je Barselona jedan od najjačih timova na svijetu, ali imam apsolutno povjerenje u svoj tim. Znamo njihov potencijal, moramo da pokrijemo Mesija, naravno to je lakše reći nego uraditi, ali trener ga zna bolje nego iko. Postoji pritisak, ali mi smo Bajern. Nikada se nećemo kriti - istakao je napadač Bajerna Tomas Miler.

 

Tviteraški obračun

Za dodatno naelektrisanje atmosfere uoči prvog polufinalnog meča Lige šampion između Barselone i Bajerna pobrinule su se osobe koje su zadužene za održavanje njihovih društvenih mreža. Tako se vodio žestoki “rat” između ova dva tima na “Tviteru”. Sve je krenulo kada se na Bajernovom nalogu pojavio video s vještinama Tijaga Alkantere sa porukom: “Veselimo se igrati s vama, Barselona. Jeste li spremni za dio ovoga?” Ubrzo je došao odgovor u vidu video s vještinama Lionela Mesija i Nejmara, a poruka je bila: “Samo dođite. Naši igrači to takođe mogu.” Nakon toga uslijedilo je hvaljenje koliko je ko trofeja osvojio, a sve je završilo klipovima slavlja.

Nojer: Pokazaću Mesiju

Golman Bajerna Manuel Nojer pun je samopouzdanja pred polufinalni meč Lige šampiona sa Barselonom.

- Prema Mesiju gajim ogromno poštovanje zbog svega što je tokom karijere uradio. On je fantastičan igrač. Međutim, od krucijalne važnosti je da pokažem autoritet kada se sretnemo na terenu. Pokazaću mu ko je gazda. Isto sam uradio i na finalu Svjetskog prvenstva i ispalo je jako dobro. Od vitalnog značaja je da uz poštovanje steknemo i dominaciju na terenu - rekao je Nojer.

Zanimljivosti

- Bajern je pobijedio na tri od pet susreta sa Barselonom na “Kam nou”

- Pep Gvardiola bio je trener Barselone kada su jedini put prošli Bajern i to u sezoni 2008/09

- Luis Enrike je igrao za Barselonu kada su izgubili sa 0:1 od Bajerna u sezoni 1998/99

- Barselona je pobijedila svih pet utakmica ove sezone na “Kamp nou”

- Katalonci igraju sedmo polufinale Lige šampiona u posljednjih osam sezona

- Bajern prošao pet od sedam polufinala protiv španskih ekipa, ali su prošle godine ispali od Real Madrida (0:5)

- U posljednje tri utakmice u gostima Bajern je jednom remizirao i izgubio dva puta

- Luis Enrike i Gvardiola bili saigrači u Barseloni od 1996. do 2001. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana