Gvardiola mora da nađe ključ za Porto

Priredio: Dušan Repija
Gvardiola mora da nađe ključ za Porto

Minhen/Barselona - Pep Gvardiola doveden je u Bajern da bi nastavio tamo gdje je stao Jup Hajnkes, ali do sada nije uspio da napravi iskorak u Ligi šampiona.

Večeras će imati možda i posljednju priliku, ali mu neće biti nimalo lako pošto Porto na “Alijanc arenu” donosi dva gola prednosti iz prvog četvrtfinalnog meča (3:1). Bajern je već treću godinu suveren u Bundesligi, ali upravu kluba ne zadovoljava dominacija u Njemačkoj. Žele što prije da se popnu na krov Evrope, gdje su posljednji put bili 2013. godine u Hajnkesovoj oproštajnoj sezoni. Prošle godine zaustavio ih je Real Madrid u polufinalu, pa je večerašnja utakmica meč istine za Bavarce i Gvardiolu, koji htio to priznati ili ne osjeća veliki pritisak. U prvom duelu na “Dragau” njegova ekipa izgledala je kao razbijena vojska, doduše bez petorice standardnih prvotimaca. Zbog toga je poslom platio i dugogodišnji doktor ekipe Hans Vilhelm Miler Volfart, koji je podnio ostavku zbog nepremostivog razmimoilaženja u stavovima sa Gvardiolom. U međuvremenu su se oporavili Frank Riberi i Bastijan Švajnštajger, ali je pitanje da li će Bajern i sa njima moći da nadoknadi zaostatak.

- Vjerujem u moj tim. Želimo da pokažemo svijetu koliko možemo. Imamo minus, ali čeka nas 90 minuta pred našim navijačima, finale, koje uvjeren sam možemo da dobijemo - optimista je Gvardiola.

Porto je odigrao odlično prvi duel i da im je neko ponudio ovakav rezultat pred revanš sigurno bi prihvatili bez razmišljanja. Ekipa Hulena Lopetegija odigraće defanzivnije nego u prvom meču i iz kontranapada pokušati da dođe do gola, koji bi vjerovatno značio i prolaz među četiri ekipe, društvo u kojem su posljednji put bili 2004. godine.

- Bajern je i dalje favorit, možda malo manji nego uoči prvog meča u kojem smo pokazali da možemo da igramo s njima. Pokušaćemo da ponovimo pritisak na njihove vezne igrače i da im ne dozvolimo da nam prijete u kontinuitetu - rekao je strijelac trećeg gola za Porto u prvom meču Džekson Martinez.

Barselona je veći dio posla obavila u prvom meču protiv PSŽ-a, a večeras će pokušati samo da ovjeri trijumf iz Pariza od 3:1. Biće im teže, pošto se u ekipu “svetaca” vraća Zlatan Ibrahimović, uvijek silno motivisan na “Kamp nou”.

Istorija

- Bajern u četiri pokušaja nije nadoknadio minus od dva gola iz prvog meča

- Porto ne zna za poraz ove sezone, a slavili su na tri od pet gostovanja

- Porto samo jednom od sedam puta ispustio prednost od dva gola u revanšu

- Barselona izgubila jednu od posljednjih 31 utakmice na domaćem terenu u UEFA takmičenjima

- PSŽ tri puta izgubio prvi meč kod kuće i nikada nije prošao dalj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana