Гризман донио Атлетику трећу Лигу Европе у посљедњих 10 година

B92
Гризман донио Атлетику трећу Лигу Европе у посљедњих 10 година

Атлетико Мадрид победник је Лиге Европе за сезону 2017/2018 пошто је у великом финалу савладао Олимпик из Марсеја – 3:0 (1:0)!

'Јорганџије' су на крцатом 'Групама' стадиону у Лиону стигле до трећег трофеја у најмасовнијем европском такмичењу у клупској историји, а уједно и трећег у посљедњој деценији – послије тријумфа 2010. и 2012. године.

Јунак 'Јорганџија' био је сјајни Антоан Гризман са два поготка, док је коначан резултат за велико славље Мадриђана поставио капитен Габи у самом финишу сусрета.

Ипак, питање је како би се меч, у ком се Олимпик због броја навијача осјећао као код куће, одвијао да је Валтер Жерман већ у четвртом минуту искористио стопостотну шансу, послије идеалног проигравања Димитрија Пајеа.

Марсеј је наставио да доминира и може се рећи да је био далеко бољи ривал у првом полувремену, о чему свједочи и далеко већи посјед (65%-35%) као и већи број шутева (6-2), али су два детаља у потпуности променила даљи ток сусрета.

Најприје је у 21. минуту, у једној наизглед безопасној ситуацији, Замба Ангуиса катастрофално примио додавање Стива Манданде на тридесетак метара од гола, Габи одмах прослиједио лопту до Француза, а овај рутински затресао мрежу за вођство.

Није некадашњи првак Европе успио да се опорави од шока, да би га десетак минута касније сачекао нови. Најбољи играч и капитен, Паје је морао из игре због повреде, што му је јако тешко пало и са сузама у очима запутио се ка клупи.

Атлетико је до одласка на одмор у потпуности умртвио игру, додатно се затворио и још агресивнијим пресингом терао ривала све даље од казненог простора, прије него што је феноменални Гризман најавио коначни исход већ послије четири минута наставка.

Мадриђани су сада били ти који су диктирали ритам, а ново лоше постављање Олимпика овога пута кажњава Габи правовременим пасом за вероватно новог нападача Барселоне, који потом улази у казнени и дивним ударцем пребацује истрчалог Манданду.

Покушао је Руди Гарсија нешто да промјени изменама, али је његова екипа тек у самом финишу заиграла онако како је то требало да чини током цијелог другог дијела сусрета, па је статива резервисте Костаса Митроглуа у 82. минуту све што смо од њих видели у наставку.

Тачку на још једну беспрекорну тактичку поставку Дијега Ћола Симеонеа, који је због суспензије меч пратио са трибина, ставио је асистент код другог поготка – лијепим ударцем у посљедњем минуту регуларног тока сусрета.

Симеоне је стигао до свог другог трофеја у Лиги Европе, а укупно шестог на клупи Атлетика, док су Шпанци овим тријумфом наставили доминацију на Старом континенту освојивши седми од осам посљедњих великих европских трофеја.

С друге стране, Олимпик, коме је ово трећи пораз у финалима Купа УЕФА/Лиге Европе, и даље има шансу да се домогне мјеста у Лиги шампиона, али само у случају да слави на затварању Лиге 1, а његов имењак из Лиона не савлада Ницу такође као домаћин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана