Gibraltar više nije tim gubitnika

Glas Srpske
Gibraltar više nije tim gubitnika

Gibraltar - Fudbaleri Gibraltara otarasili su se nadimka "vječiti gubitnici" jer su na iznenađenje cijelog svijeta savladali bivšeg učesnika Evra Letoniju sa 1:0 i tako došli do prve pobjede u zvaničnim mečevima.

Fudbalski savez ove zemlje osnovan je još 1895. godine, a neslužbene utakmice počeo da igra tek 1993. godine od kada su upisali dvije pobjede protiv Malte i Farskih ostrva. Kako su zabilježene u nezvaničnim mečevima, one se praktično i ne broje, a prave utakmice počele su 2013. godine kada su zvanično primljeni u UEFA. Tri godine kasnije postali su i član FIFA, ali im ni to nije pomoglo da nekoga savladaju. U ukupno 20 mečeva odigranih u kvalifikacijama za Evropsko i Svjetsko prvenstvo upisali su sve poraze uz gol razliku 5:103. Uglavnom su bili topovska hrana za sve reprezentacije, ali trenutak slave doživjeli su u prijateljskom meču sa Letonijom, kojeg je riješio igrač engleskog četvrtoligaša Nots Kauntija Lijam Voker pogotkom u 88. minutu iz slobodnog udarca. Bio je to istorijski trenutak za ovu selekciju čija država ukupno ima 32.000 stanovnika i prostire se na 6,7 kvadratnih kilometara "ukradenih" od Sredozemnog mora i Atlantskog okeana. Britanska prekomorska teritorija reprezentaciju je na početku skupljala preko društvenih mreža, pa zato i nije čudno što je imala očajne rezultate tokom kvalifikacija i što nije uspjela nikome da otkine bod. Međutim, ova pobjeda možda bude mala prekretnica i bolji rezultati se mogu očekivati u Ligi nacija, gdje će Gibraltar imati dosta lakše rivale. Letonija je službeno 41. reprezentacija na UEFA listi, pa će im ova pobjeda dosta značiti da malo napreduju na FIFA rang-listi, a trenutno se nalazi na samom dnu u društvu Bahama, Eritreje, Somalije i Tonge.

Svaki gol kao pobjeda

Koliko je Gibraltar slaba reprezentacija možda najbolje govori podatak da najbolji strijelci ove selekcije imaju po dva gola na svom kontu. To su Lijam Voker, Džejk Gosling i Li Kasijaro, pa se slobodno može reći da ova selekcija pogodak može slaviti kao pobjedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana