Gdje je Đokovićeva granica?

B92
Gdje je Đokovićeva granica?

Novak Đoković iza sebe ima savršen start 2015, osvojen Gren slem i prva tri Mastersa, a s obzirom na način na koji pobjeđuje, pitanje je gdje je njegova granica?

Stručnjaci počinju da prognoziraju da li Đoković može da dostigne rekord Roda Lejvera iz 1969. godine sa sva četiri Gren slema, ili postane prvi teniser u istoriji koji je osvojio više od pet Mastersa u jednoj sezoni.

Mnogi čak spekulišu da li je nemoguće da sezonu završi sa trofejima sa svih 13 najvećih turnira, te rekordu po procentu dobijenih mečeva, koji drži Džon Mekinro sa 86,47% (82-3) iz 1984. godine.

“Đoković nije bio nepobjediv ove sezone, samo se tako čini jer ga niko nije savladao na najvećim turnirima. Poslije pobjede u Monte Karlu, nije ni čudo što su ga pitali da je postoji mogućnost da osvoji svih 13 velikih turnira, na šta je on odgovorio: “Sad ste mi dali ideju”. Rafael Nadal smatra da je nevjerovatno teško, ali moguće. Dominira već polovinu nekalendarske godine, od osvajanja Pariza i završnog turnira jesenas, pa sada može da uspostavi “Novakov slem”, a na ostalima je da pokušaju da ga zaustave”, istakao je Karl Bialik, sa bloga FiveThirtyEight, koji deluje u okviru ESPN grupacije.

Dok je realno očekivati da nadmaši pomjenuti Mekinroov rekord, jer trenutno ima skor 30-2, što je 93,8%, pa ga od njegovog obaranja dijeli 25 uzastopnih pobjeda, praktično će biti nemoguće da nadmaši Roda Lejvera, koji je ranije pomenute 1969. godine osvojio 18 titula, jer Novak pored trenutne četiri, može da osvoji još “samo” 11, kao ni rekord Giljerma Vilasa iz 1977. godine sa 134 pobjede. Vilas je te godine igrao na čak 31 turniru, osvojivši 16, dok će Novak odigrati tek nešto više od polovine toga.

“Šta još možemo reći o nevjerovatnoj Đokovićevoj sezoni? To je možda i retoričko pitanje, s obzirom na nevjerovatne brojeve koje ostvaruje. Pitanje je samo koji će novi rekord Open ere slijedeći oboriti”, ističe urednik teniske rubrike ESPN-a Met Vilanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana