Furija dužnik, Novicki opasan

Priredio: Dušan Repija
Furija dužnik, Novicki opasan

Berlin - Mjesec i po napornih priprema i deset kontrolnih utakmica je iza košarkaša Srbije, a sada slijedi ono pravo. Utakmicom protiv Španije u subotu (18 časova), a zatim u nedjelju protiv jednog od domaćina Evrobasketa Njemačke (15), "orlovi" kreću ka glavnom cilju - finalu i vizi za Rio de Žaneiro.

Grupa B daleko je najjača od sve četiri, raspored takođe ne ide na ruku selektoru Aleksandru Đorđeviću, ali legenda srpske košarke vjeruje da su njegovi momci sposobni da se izdignu iznad svega i već na startu pokažu da su među favoritima za najviši plasman.

- Mislim da nas od svih reprezentacija čeka najteži početak, međutim, zbog mira i staloženosti je to dobro i idemo ka ostalim utakmicama - rekao je Đorđević.

Španci bez Marka Gasola, Serža Ibake, Aleksa Abrinesa, Huana Karlosa Navara, Hozea Kalderona i Rikija Rubina nisu ekipa koja je do Svjetskog prvenstva prošle godine bila apsolutni vladar evropske košarke, ali u svojim redovima i dalje ima igrače spremne da odu do samog kraja.

- Jeste da su podmladili ekipu, ali su sada kao ranjeni lav, koji je veoma opasan. Imaju veliki ponos, znaju svoje kvalitete. Možda su atletski izgubili odlascima nekih igrača, ali su dolaskom novih nestvarno mnogo dobili u napadu. Španci su označili jednu epohu, posljednju deceniju košarke u kojoj su dominirali, osvajali medalje. Zaslužuju maksimalno poštovanje, jer imaju svjetske zvijezde, NBA igrače. Ipak, činimo grešku, jer bi manje trebalo da pričamo o njima. U meč bi trebalo da uđemo bez straha. Oni su nam veliki dužnici - podsjetio je Đorđević na nekoliko neprijatnih poraza u posljednjih desetak godina.

Ni Srbija nije u najjačem sastavu zahvaljujući nekadašnjem Đorđevićevom rivalu na parketu, a danas funkcioneru u timu "furije" Horheu Garbahosi. Naime, on je za vrijeme igračke karijere rekao da mu niko ne može zabraniti da nastupa za Španiju. Baš tada su NBA klubovi unijeli klauzulu o mogućoj zabrani igranja igrača pod ugovorom u NBA za reprezentaciju.

- Ljut sam na Garbahosu, pitajte ga šta sam mu rekao. On je krivac što mi ove godine nemamo jednog igrača. Klauzula NBA da mogu zabraniti nastupe igračima počela je sa njim. Vi se toga ne sećate, ali on je rekao da ne mogu da mu zabrane, igrao je, pa je NBA reagovao i tražio da se unese sada poznata klauzula, pa smo ovde bez jednog važnog igrača zbog njegove greške - rekao je Đorđević kroz osmijeh aludirajući na izostanak Bobana Marjanovića.

Nikola Kalinić bio je pravo otkrovenje prošlogodišnjeg Mundobasketa i jedan od ključnih ljudi iz sjenke na putu Srbije do svjetskog srebra. Poslije sjajne sezone u Crvenoj zvezdi i prelaska u Fenerbahče, svjestan je šta se od njega očekuje.

- Dosadile su mi priče koliko možemo na ovom prvenstvu. Jedva čekamo da počnemo da igramo, a teren će pokazati koliko možemo. Ponavljamo kao papagaji, ali imamo dobru ekipu, dolazimo na prvenstvo kao druga ekipa sveta, odmah iza SAD. Očekivanja su najveća, pritiska ima, ali smo se mi već navikli na njega. Mogu samo da kažem da ćemo dati sve od sebe i da jedino tako možemo da dohvatimo visok plasman - rekao je Kalinić.

Svjestan je krilni košarkaš rivaliteta sa prvim protivnikom, ali upozorava da je to tek prva utakmica na prvenstvu.

- Rivalitet postoji, pogotovo s naše strane. Videli smo prošle godine da svi momci žele da ih pobede. Nisu u najjačem sastavu, kao što su bili na Olimpijskim igrama i na Svetskom prvenstvu, međutim, ipak su za respekt. Duguju nam mnogo, a motivacije ne nedostaje. Svi želimo pobedu, ali neće biti ništa strašno i ako izgubimo. U svaku utakmicu bi trebalo da uđemo koncentrisano i motivisano - rekao je Kalinić.

Poslije otvaranja protiv Španije "orlove" bi u nedjelju bar na papiru trebalo da čeka lakši posao pošto igraju protiv domaćina Njemačke.

- Zadatak svih nas je da posle meča sa Španijom hladne glave, bez obzira na rezultat, sednemo i analiziramo i pripremimo se za sledećeg protivnika, koji je ovde domaćin i ima opasnog Dirka Novickog u timu - oprezan je Đorđević.

Mirotić upoznao idola

Od Crnogorca Nikole Mirotića Španci očekuju mnogo, pogotovo zbog odsustva nekolicine dosadašnjih nosilaca igre. Krilni centar Čikago Bulsa spreman je da preuzme ulogu jednog od lidera, ali je prije početka pokazao respekt prema jednom od najboljih košarkaša Evrope ikada Dirku Novickom. On se zajedno sa Pau Gasolom i Novickim fotografisao i podijelio fotografiju na društvenim mrežama, uz poruku da se konačno slikao sa idolom. Njih dvojica naći će se na suprotnim stranama terena u četvrtak kada se sastaju Španija i Njemačka.

 

Grupa A

Francuska - Monpelje (Park&Suites Arena, kapacitet 10.700), prvo kolo, subota: Poljska - BiH (15), Izrael - Rusija (17.30), Francuska - Finska (21). Drugo kolo, nedjelja: Rusija - Poljska (15), Finska - Izrael (17.30), BiH - Francuska (21).

 

Grupa B

Njemačka - Berlin (Mercedes benc arena, kapacitet 14.500), prvo kolo, subota: Njemačka - Island (15), Španija - Srbija (18), Italija - Turska (21). Drugo kolo, nedjelja: Srbija - Njemačka (15), Island - Italija (18), Turska - Španija (21).

 

Grupa C

Hrvatska - Zagreb (Arena, kapacitet 16.500), prvo kolo, subota: Gruzija - Holandija (15), Makedonija - Grčka (18), Hrvatska - Slovenija (21). Drugo kolo, nedjelja: Holandija - Makedonija (15), Slovenija - Gruzija (18), Grčka - Hrvatska (21).

 

Grupa D

Letonija - Riga (Arena, kapacitet 11.200), prvo kolo, subota: Češka - Estonija (14.30), Belgija - Letonija (17.30), Litvanija - Ukrajina (21). Drugo kolo, nedjelja: Estonija - Belgija (14.30), Litvanija - Letonija (17.30), Ukrajina - Češka (20.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana