Фјури срушио Кличка с трона

Б92
Фјури срушио Кличка с трона

Дизелдорф - Тајсон Фјури нови је првак свијета у тешкој категорији, пошто је у Диселдорфу побједио Владимира Кличка једногласном одлуком судија.

У мечу је виђен је први пораз Украјинца после 2004. године, нанијевши му четврти пораз у професионалној каријери, уз побједе.

С друге стране, Британац, који је остварио 25 победу (19. нокаутом), свакако највећу у каријери, спречио је Кличка да 19. пут одбрани појасе у верзијама WBA, WBO и IBF.

Такође, рекорд великог Џоа Луиса остаје уписан у историји – пошто је са 25 одбрана, од чега 21 нокаутом, скоро 12 година био на трону у тешкој категорији.

Сам дан борбе био је веома буран јер се, седам сати прије меча, појавио се проблем са подлогом у рингу, због чега је поднио жалбу комесару борбе, али и владајућем тијелу свјетског бокса, пошто је сматрао да је бод ринга превише мекан.

Ипак, проблем је на вријеме ријешен од стране организатора, па је све настављено по плану и програму.

Спектакл у крцатој дворани у Диселдорфу најавио је легендарни водитељ Мајкл Бафер чувеном реченицом – Спремимо се за борбу (Let's get ready to rumble).

Фјури је кренуо са провокацима од самог старта, али се Кличко није дао, већ је покушао максимално да буде смирен. Уводни минути, очекивано, нису нам донијели превише интензиван бокс, пошто су обојица кренула у борбу са задршком. Наставио је Британац да држи спуштен гард, да држи руке иза леђа, али је гонг прекинуо рунду таман када су кренули ударци.

Одмах по крају рунде Фјури је кренуо и вербално да провоцира Украјинца, али је их судија брзо раздвојио и послао у ћошкове. У другој рунди гледали смо нешто офанзивнијег Фјурила, који међутим није успио да искористи пасивност Кличка, па је погодио тек неколико 'ситних' удараца.

У трећој рунди је Кличко био тај који је конкретнији, а Британац, који је прошао руску школу бокса, наставио је да забавља публику и провоцира ривала. Као ни Фјури, ни Кличко није имао чистих удараца за три минута. Двесташест центиметара високи Британац одлучио се за дефанзивнији приступ, што се видјело већ на старту рунде четири, а Кличко је све више преузимао иницијативу.

Ипак, сем неколико крошеа, Кличко није успио да конкретније да угрози противника. На самом истеку рунде прошао му је први карактеристички директ, а овога пута је гонг спасао Британца.

Пета рунда нам није донијела ништа спектакуларно, али јесте ударац Фјурија који је направио посјекотину на лицу Украјинца. Од тог тренутка меч је доживио велики преокрет, пошто је у наредне двије рунде Кличко био тај који је био у дефанзиви, док је Фјури све вријеме био у покрету и неколико пута лијепо задрмао противника.

Већ почетком осме рунде постало је евидентно да обојица осјећају умор, па није био превише узбуђења тек до средине девете. Најприје је уследио снажан директ Кличка, да би убрзо одговорио Фјури на сличан начин.

У наредних шест минута нисмо видјели превише тога, Фјури је наставио да 'бјежи' по рингу, док је Кличко покушао у неколико наварата да га угрози. Већ средином претпосљедње рунде постало је евидентно да ће судије вјероватно бити те које ће донијети одлуку о побједнику, иако смо видјели по серију удараца за крај рунде.

Пред посљедњу рунду утисак је био да је Фјури тај са више чистих удараца током меча, па је Кличко желио да покуша да нокаутира ривала. Ипак, прво смо видјели напад Британца, али и двије квалитетне серије Украјинца за крај. Наравно, обојица су почела да славе послије посљедњег гонга.

Након проглашења побједника Кличко је најавио могућност реванша и то врло брзо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана