Финале Вимблдона проглашено за меч године

B92
Финале Вимблдона проглашено за меч године

Финале Вимблдона између Новака Ђоковића и Роџера Федерера проглашено је за најбољи Грен слем меч у 2014. години у избору Уније тениских професионалаца.

Ђоковић је настојао да прекине низ пораза у Грен слем финалима, а Федерер је јурио своју прву ГС титулу у посљедње двије године, пишеБ92.

У невјероватном дуелу са много преокрета и драме, Новак је дошао до своје седме Грен слем титуле – 6:7 (7-9), 6:4, 7:6 (7-4), 5:7, 6:3.

"Искрено, ово је било најквалитетније Грен слем финале чији сам био учесник. Најдуже је било са Надалом у Аустралији 2012, али када је реч о нивоу игре од првог до последњег поена, ово је дефинитивно најбољи меч", изјавио је Ђоковић.

Новак је водио са 2-1 у сетовима и 5:2 у четвртом, али није успио да заврши меч, већ је изгубио пет гемова у низу.

Ипак, Ђоковић је надљудским натпором успио да очува концентрацију, да савлада демоне у сопственој глави и да избори можда и највећу побједу у каријери.

Новак се послије Вимблдона вратио на прво мјесто на свијету, које је задржао до краја сезоне.

На другом мјесту листе налази се још један фантастичан окршај у четвртфиналу Аустралијан опена Стан Вавринка реванширао се Ђоковићу за пораз од прошле године, 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7.

Новак је 2013. побиједио Вавринку са 12:10 у петом сету, потом га је у пет сетова добио и на US опену, али Швајцарац је дочекао својих пет минута и дошао је до једне од највећих побједа у својој каријери.

Треће мјесто на листи најбољих Грен слем мечева ове сезоне заузима побједа Кеија Нишикорија над Вавринком у четвртфиналу US опена, четврти је тријумф Федерера над Гаелом Монфисом такође у четвртфиналу у Њујорку, а на петој позицији је тријумф Ендија Марија над Филипом Колшрајбером у трећој рунди Ролан Гароса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана