Finale EURO2020 u Londonu

B92
Finale EURO2020 u Londonu

Polufinalni mečevi i veliko finale Evropskog prvenstva 2020. godine biće odigrani na londonskom Vembliju, saopšteno je na ceremoniji UEFA u Ženevi.

Minhenu, Rimu, Sankt Peterburgu i Baku pripala je čast da organizuju jedan meč četvrtine finala, kao i tri meča grupne faze.

Preostalih osam gradova koji će organizovati po tri utakmice grupne faze i po jedan duel osmine finala su: Kopenhagen, Amsterdam, Dablin, Bilbao, Budimpešta, Brisel, Bukurešt i Glazgov.

Prvenstvo Starog kontinenta, simbolično nazvanog "Evropa za Evropu", za šest godina poklapa se sa obilježavanjem 60 godina EP, pa će se završnica šampionata igrati u 13 gradova.

Fudbalski savez Srbije najavio je da će i naša zemlja podnijeti kandidaturu za organizaciju nekih mečeva u okviru tog prvenstva, ali se, naravno, sve završilo na tome.

Utakmice su bile podjeljene u 13 paketa, od kojih 12 običnih (3 meča u grupnoj fazi i jedan u eliminacionoj – u osmini ili četvrtfinalu), i specijalni za obije utakmice polufinala i finale.

Svaka država imala je pravo samo na jedan stadion, na kojem se igra kompletan jedan paket mečeva. Takođe, svaka država imala je i pravo da prijavi po dvije kandidature, jednu za običan paket i jednu za specijalni paket (polufinale i finale). Nacionalne federacije imale su pravo da odaberu da li će za oba paketa kandidovati isti ili različite gradove.

U proces su mogli da budu uključeni postojeći stadioni i oni čija će gradnja početi najkasnije 2016. godine. Ako do tada ne počnu radovi, UEFA zadržava pravo da ponovo razmotri dodelu tog konkretnog paketa.

Početkom godine, donijeti su i propisi vezani za kapacitete stadiona za pojedine pakete. Domaćin završne faze (oba polufinala i finale) mora da prima bar 70 hiljada gledalaca. Od 12 običnih paketa, ona četiri koja će uz grupne mečeve dobiti i četvrtfinale moraju da primaju bar 60.000, a onih osam u kojima se igra osmina finala moraju da primaju bar 50 hiljada gledalaca.

Dozvoljen je bio izuzetak za maksimalno dvije ponude stadiona sa minimalno 30 hiljada mjesta za paket tri meča u grupi i osmina finala.

Sve evropske selekcije (UEFA trenutno ima 54 članice) idu u kvalifikacije, što znači da nikome od domaćina nije garantovano učešće na EP.

Na završnom turniru igraće 24 ekipe, podjeljene u 6 grupa sa po 4 člana. Uobičajena pravila o određivanju šešira i izvlačenju učesnika žrebom ostaju na snazi. Uz njih uticaj na žreb imaće i udaljenost, da bi se obezbjedilo da u jednoj grupi razdaljina između gradova-domaćina bude maksimalno dva sata avionom, u interesu navijača.

Maksimalno je moguće da u jednoj grupi završnog turnira igraju dva domaćina, s tim što je garantovano da će svaki od organizatora koji se plasiraju na prvenstvo u svojoj zemlji igra dvije utakmice grupne faze.

Za eliminacionu fazu ne postoje garancije o igranju na svom terenu.

Učesnici turnira bili bi potpuno slobodni u izboru mjesta na kojem organizuju svoj trening kamp (na običnim turnirima EP ili SP moraju da budu na tlu države koja organizuje turnir).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana