Filmski završetak bajke fudbalera Lestera: Boj ne bije novac nego srce u junaka

Priredio: Dušan Repija
Filmski završetak bajke fudbalera Lestera: Boj ne bije novac nego srce u junaka

Lester - Najljepšu bajku modernog fudbala ispisali su fudbaleri Lestera, koji su, kao potpuni autsajderi, dva kola prije kraja engleske Premijer lige obezbijedili prvu titulu u istoriji kluba dugoj 132 godine.

Momci Klaudija Ranijerija srušili su sve predrasude i pobili postulate današnjeg shvatanja fudbala da pobjeđuju samo oni koji imaju novac i moć. "Luda družina" koja je stvorena manje-više od otpadaka i momaka koji su plesali po ivici zakona, bila je jedinstvena cijelu sezonu, pa tako i na dan kada su ispisali istoriju. Naime, svi fudbaleri su se okupili u kući najboljeg strijelca kluba Džejmija Vardija i zdušno bodrili Čelzi da otkine bod Totenhemu. Nisu se predavali ni kada su "pijetlovi" vodili sa 2:0, a slavlje je uslijedilo kada je Eden Azar postigao izjednačujući gol. Međutim, trenutak kada je završen meč na "Stamford bridžu" ostaće za pamćenje. Sve je snimio njemački internacionalac Kristijan Fuks, a delirijum fudbalera "lisica" brzo se proširio društvenim mrežama.

- Ovo je nevjerovatan osjećaj. Nikada u životu nisam osjetio ovako nešto. Jedva smo ostali u ligi prošle godine, a sada ćemo podići trofej prvaka Engleske. To je samo pokazatelj koliko je svaki igrač uložio u ovu ekipu i koliko smo svi naporno radili. Svi u klubu, stručni štab i mi igrači. Ovo je najveći uspjeh u istoriji i svi se osjećamo počašćeni što smo dio toga. Sada uživamo jer se isplatio svaki trenutak teškog rada - izjavio je Vardi, koji se u trenucima radosti valjao po stolu u svojoj kuhinji.

Slavilo se i u Tajlandu, odakle je vlasnik kluba Vičaja Šrivadhanaprabha, ali i na "Stamford bridžu", gdje je njegov sin Ajavat navijao za Čelzi.

- Nikoga nećemo prodati. Nismo klub koji proizvodi igrače, koje će razvijati drugi. Svi igrači žele da ostanu da se zajedno borimo i vidjećemo dokle ćemo dogurati. Prodavanje igrača nije u našim planovima. Moj otac je ponosan što je vlasnik, a sada je vlasnik šampionskog tima. On srcem vodi klub - rekao je Ajavat.

Zajedno sa fudbalerima slavili su i građani Lestera. Većina pabova dijelila je besplatno pivo i hranu, a cijeli grad bio je ofarban u plavo-bijele boje. Slavilo se i u svim krajevima svijeta, osim u SAD, gdje je jedna televizija javila da je Totenhem osvojio krunu. Fudbalski stručnjaci i fudbaleri širom svijeta utrkivali su se da čestitaju Lesteru i Klaudiju Ranijeriju. Karlo Anćeloti, Alesandro del Pjero, Leonardo Bonući, Mario Baloteli, te menadžer Mančester junajteda Luj van Gal, koji je spiskao stotine miliona evra u dva prelazna roka, a veliko je pitanje da li će izboriti i plasman u Ligu šampiona. Momci sa "King pauer" stadiona pokazali su svijetu da boj ne bije novac, nego srce u junaka i ispisali jednu od najljepših fudbalskih priča ikada.

Duplo slavlje

Lester je u jednoj večeri dobio dva šampiona, pošto je titulu prvaka svijeta u snukeru osvojio Mark Selbi. Lokalni momak savladao je u finalu Kineza Dinga Ćunhuija sa 18:14 i postao drugi put najbolji na planeti. U trenucima kada je dobijao trofej, nije zaboravio podvig fudbalera. Raširio je zastavu omiljenog kluba i dobio ovacije prepunog hrama snukera "Krusibl teatra".

Eder najveći gubitnik

Klaudio Ranijeri je zimus tražio napadača da bi ga upario sa Džejmijem Vardijem. Prvo je želio Ahmeda Musu iz CSKA, ali su Rusi tražili 20 miliona evra. Izbor je pao na "malog Kaku" Edera, koji je želio da napusti Sampdoriju, ali je otišao u Inter za veći novac. Da je nekim slučajem izabrao drugačije, vjerovatno bi u ponedjeljak naveče slavio u kući Džejmija Vardija.

Junaci Lestera

Kasper Šmajhel

Prethodni klub: Lids

Plaćen: -

Sadašnja cijena: 12

Deni Simpson    

Prethodni klub: KPR 

Plaćen: 2

Sadašnja cijena: 5

Kristijan Fuks  

Prethodni klub: Šalke       

Plaćen: -

Sadašnja cijena: 6

Robert Hut         

Prethodni klub: Stouk        

Plaćen: 3

Sadašnja cijena: 7

Ves Morgan

Prethodni klub: Notingem F.         

Plaćen: 1

Sadašnja cijena: 10

Mark Olbrajton

Prethodni klub: Aston Vila

Plaćen: -

Sadašnja cijena: 7

N'Golo Kante

Prethodni klub: Kaen

Plaćen: 5,6

Sadašnja cijena: 20

Deni Drinkvoter

Prethodni klub: Barnsli

Plaćen: 1

Sadašnja cijena: 12

Rijad Marez

Prethodni klub: Avr

Plaćen: 400.000

Sadašnja cijena: 35

Džejmi Vardi

Prethodni klub: Flitvud

Plaćen: 1

Sadašnja cijena: 25

Šinđi Okazaki

Prethodni klub: Majnc

Plaćen: 7

Sadašnja cijena: 16

*Iznosi su u milionima funti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana