Филмски завршетак бајке фудбалера Лестера: Бој не бије новац него срце у јунака

Приредио: Душан Репија
Филмски завршетак бајке фудбалера Лестера: Бој не бије новац него срце у јунака

Лестер - Најљепшу бајку модерног фудбала исписали су фудбалери Лестера, који су, као потпуни аутсајдери, два кола прије краја енглеске Премијер лиге обезбиједили прву титулу у историји клуба дугој 132 године.

Момци Клаудија Ранијерија срушили су све предрасуде и побили постулате данашњег схватања фудбала да побјеђују само они који имају новац и моћ. "Луда дружина" која је створена мање-више од отпадака и момака који су плесали по ивици закона, била је јединствена цијелу сезону, па тако и на дан када су исписали историју. Наиме, сви фудбалери су се окупили у кући најбољег стријелца клуба Џејмија Вардија и здушно бодрили Челзи да откине бод Тотенхему. Нису се предавали ни када су "пијетлови" водили са 2:0, а славље је услиједило када је Еден Азар постигао изједначујући гол. Међутим, тренутак када је завршен меч на "Стамфорд бриџу" остаће за памћење. Све је снимио њемачки интернационалац Кристијан Фукс, а делиријум фудбалера "лисица" брзо се проширио друштвеним мрежама.

- Ово је невјероватан осјећај. Никада у животу нисам осјетио овако нешто. Једва смо остали у лиги прошле године, а сада ћемо подићи трофеј првака Енглеске. То је само показатељ колико је сваки играч уложио у ову екипу и колико смо сви напорно радили. Сви у клубу, стручни штаб и ми играчи. Ово је највећи успјех у историји и сви се осјећамо почашћени што смо дио тога. Сада уживамо јер се исплатио сваки тренутак тешког рада - изјавио је Варди, који се у тренуцима радости ваљао по столу у својој кухињи.

Славило се и у Тајланду, одакле је власник клуба Вичаја Шривадханапрабха, али и на "Стамфорд бриџу", гдје је његов син Ајават навијао за Челзи.

- Никога нећемо продати. Нисмо клуб који производи играче, које ће развијати други. Сви играчи желе да остану да се заједно боримо и видјећемо докле ћемо догурати. Продавање играча није у нашим плановима. Мој отац је поносан што је власник, а сада је власник шампионског тима. Он срцем води клуб - рекао је Ајават.

Заједно са фудбалерима славили су и грађани Лестера. Већина пабова дијелила је бесплатно пиво и храну, а цијели град био је офарбан у плаво-бијеле боје. Славило се и у свим крајевима свијета, осим у САД, гдје је једна телевизија јавила да је Тотенхем освојио круну. Фудбалски стручњаци и фудбалери широм свијета утркивали су се да честитају Лестеру и Клаудију Ранијерију. Карло Анћелоти, Алесандро дел Пјеро, Леонардо Бонући, Марио Балотели, те менаџер Манчестер јунајтеда Луј ван Гал, који је спискао стотине милиона евра у два прелазна рока, а велико је питање да ли ће изборити и пласман у Лигу шампиона. Момци са "Кинг пауер" стадиона показали су свијету да бој не бије новац, него срце у јунака и исписали једну од најљепших фудбалских прича икада.

Дупло славље

Лестер је у једној вечери добио два шампиона, пошто је титулу првака свијета у снукеру освојио Марк Селби. Локални момак савладао је у финалу Кинеза Динга Ћунхуија са 18:14 и постао други пут најбољи на планети. У тренуцима када је добијао трофеј, није заборавио подвиг фудбалера. Раширио је заставу омиљеног клуба и добио овације препуног храма снукера "Крусибл театра".

Едер највећи губитник

Клаудио Ранијери је зимус тражио нападача да би га упарио са Џејмијем Вардијем. Прво је желио Ахмеда Мусу из ЦСКА, али су Руси тражили 20 милиона евра. Избор је пао на "малог Каку" Едера, који је желио да напусти Сампдорију, али је отишао у Интер за већи новац. Да је неким случајем изабрао другачије, вјероватно би у понедјељак навече славио у кући Џејмија Вардија.

Јунаци Лестера

Каспер Шмајхел

Претходни клуб: Лидс

Плаћен: -

Садашња цијена: 12

Дени Симпсон    

Претходни клуб: КПР 

Плаћен: 2

Садашња цијена: 5

Кристијан Фукс  

Претходни клуб: Шалке       

Плаћен: -

Садашња цијена: 6

Роберт Хут         

Претходни клуб: Стоук        

Плаћен: 3

Садашња цијена: 7

Вес Морган

Претходни клуб: Нотингем Ф.         

Плаћен: 1

Садашња цијена: 10

Марк Олбрајтон

Претходни клуб: Астон Вила

Плаћен: -

Садашња цијена: 7

Н'Голо Канте

Претходни клуб: Каен

Плаћен: 5,6

Садашња цијена: 20

Дени Дринквотер

Претходни клуб: Барнсли

Плаћен: 1

Садашња цијена: 12

Ријад Марез

Претходни клуб: Авр

Плаћен: 400.000

Садашња цијена: 35

Џејми Варди

Претходни клуб: Флитвуд

Плаћен: 1

Садашња цијена: 25

Шинђи Оказаки

Претходни клуб: Мајнц

Плаћен: 7

Садашња цијена: 16

*Износи су у милионима фунти

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана