Fetel taktikom odlaska u boks nadmudrio Hamiltona

B92
Fetel taktikom odlaska u boks nadmudrio Hamiltona

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobjedio je danas, u prvoj trci ovogodišnjeg šampiona Formule 1, za Veliku nagradu Australije u Melburnu.

Nijemac je slavio ispred aktuelnog svjetskog prvaka Luisa Hamiltona iz Mercedesa.

Fetel je drugi put uzastopno pobjedio na Albert parku, a ukupno treći put u karijeri na toj stazi rezultatom sat, 29 minuta, 33,283 sekundi.

Fetel je pobjedio zahvaljujući dobroj vožnji, ali i dobroj str

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobjedio je danas, u prvoj trci ovogodišnjeg šampiona Formule 1, za Veliku nagradu Australije u Melburnu.

Nijemac je slavio ispred aktuelnog svjetskog prvaka Luisa Hamiltona iz Mercedesa.

Fetel je drugi put uzastopno pobjedio na Albert parku, a ukupno treći put u karijeri na toj stazi rezultatom sat, 29 minuta, 33,283 sekundi.

Fetel je pobjedio zahvaljujući dobroj vožnji, ali i dobroj strategiji, pošto je otišao u boks na zamjenu guma dok je virtuelno vozilo bezbjednosti uvedeno na stazu. On je iz boksa izašao ispred Hamiltona, zadržao prednost i ostvario 48. pobjedu u karijeri.

"Imali smo malo sreće sa tim Sejfti karom”, rekao je Hamilton.

Treće mjesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija, ispred Danijela Rikarda iz Red Bula i Fernanda Alonsa iz Meklarena. Vozač Red Bula Maks Verstapen zauzeo je šesto mjesto, a sedmi je bio Niko Hulkenberg iz Renoa. Bodove su još osvojili Valteri Botas iz Mercedesa, Stofel Vandorn iz Meklarena i vozač Renoa Karlos Sainc.

"Uspjeli smo da prigrabimo sreću koja nam se ukazala. Ovo je dobar početak i motivacija za predstojeće nedjelje”, dodao je.

Hamilton je završio sa 5,036 sekundi zaostatka za Fetelom, a treće mjesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija sa zaostatkom od 6,309 sekundi.

"Čestitke Sebu i Ferariju, danas su napravili bolji posao. Imao sam sjajan ritam i uspio sam da ga pritisnem na kraju. Ovo je izuzetna staza, ali je teško obilaziti”, istakao je Hamilton.

Kao i prošle godine i u prvoj trci ovogodišnjeg šampionata viđena je velika borba četvorostrukih svjetskih prvaka Hamiltona i Fetela, a danas je Fetel bio uspješniji, vozio je gotovo bez greške.

Hamilton je dobro startovao, sačuvao je prvo mjesto ispred Raikonena, koji ga je pritiskao i pokušavao da ga obiđe. Iza njih ostali su Fetel, Magnusen, Verstapen i Grožan, dok je Botas ostao na 15 mjestu.

Na kraju prvog kruga Hamilton je stekao 1,2 sekunde prednosti nad Raikonenom, a u tim tenucima najzanimljivija je bila borba Verstapena sa Magnusenom za četvrto mjesto.

Do osmog kruga Hamilton je stekao 2,1 sekundu prednosti nad Raikonenom, a Fetel je zaostajao 1,4 sekunde za klupskim kolegom.

Vozač Vilijamsa Sergej Sirotkin je u šestom krugu zbog kvara završio prvu trku Formule 1 u karijeri, a zatim je odustao i Markus Erikson. U 10. krugu Verstapen je izgubio kontrolu nad bolidom, okrenuo se i izliteo na kratko sa staze, pa su ga pretekli Grožan, Rikardo i Hulkenberg, a on je pao na osmo mjesto.

Hamilton je u međuvremenu stekao 2,8 sekundi prednosti na prvom mjestu. Vozač ekipe Toro Roso Pjer Gasli je zatim odustao, pošto je izbio dim iz njegovog bolida.

U 19. krugu Kimi Raikonen je otišao na zamjenu guma i na stazu je izašao ispred Magnusena na treće mjesto, a posle njega odmah je u boks otišao i Hamilton i na stazu se vratio ispred Finca, a iza Fetela koji nije išao na zamjenu guma.

Ubrzo po izlasku iz boksa vozač Hasa Magnusen morao je da odustane, a zatim se isto dogodilo i sa njegovim klupskim kolegom Grožanom, koji je ostao pored staze, pa je u 29. krugu uvedeno virtuelno bezbjednosno vozilo. ;

To je najbolje iskoristio Fetel, otišao je na zamjenu guma i vratio se na stazu ispred Hamiltona. Britanac je putem radija pitao da li je on pogrešio, da li je trebalo da vozi brže, a ekipa mu je odgovorila da analizira situaciju.

Ubrzo je bezbjednosno vozilo izašlo na stazu, pošto redari nisu mogli da uklone bolid Hasa, a Rikardo i Verstapen su bili četvrti i peti. Verstapen je morao da propusti Alonsa na peto mjesto, pošto ga je nedozvoljeno obišao dok je "sejfti kar" bio na stazi. Trka je nastavljena u 32. krugu, a Fetel je vodio ispred aktuelnog svjetskog prvaka.

Rikardo je pokušao da pretekne Raikonena na trećem mestu, a brži od svih bio je vodeći dvojac Fetel i Hamilton, koji su bili gotovo izjednačeni i vodili su veliku borbu za prvo mjesto. U 47. krugu Britanac je pogrešio, na kratko izašao sa staze, pa je Fetel otišao na 2,8 sekundi prednosti.

Poslije toga Hamilton nije mogao ništa da uradi i ostao je drugi, Raikonen je odbio napade Rikarda, pa se i on popeo na pobjedničko postolje na treće mjesto.

Naredna trka u šampionatu na programu je 8. aprila za Veliku nagradu Bahreina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana