Федерер имао меч лопту, али изгубио од Андерсона

B92
Федерер имао меч лопту, али изгубио од Андерсона

Кевин Андерсон, тенисер из Јужне африке, направио је сензацију побиједивши актуелног шампиона Вимблдона Роџера Федерера са 3-2, послије преокрета.

Андерсон је славио побједом резултатом 2:6, 6:7(5), 7:5, 6:4, 13:11 послије више од четири сата игре.

Велике муке претриео је Федерер, а није тако изгледало послије два одиграна сета, јер је до почетка трећег дијела игре изгледало као да ће ово бити још један рутински дан за Роџера.

Први сет је ишао по очекивањима, рутински за Роџера и веома убједљиво. Потпуно је читао сервисе Андерсона, а приликом својих почетних удараца био веома сигуран.

У другом сету било је мало драме. Кевин је некако успио да дође до тај-брејка, а затим и да спаси неколико везаних сет лопти Швајцарца, али да не капитализује његову лошу игру, претрпи укупно чевтрти мини-брејк, који је Роџер 'отишао' на огромних 2:0.

Мало ко је очекивао да Јужноафриканац уопште припријети до краја дуела, а камоли нешто више.

Андерсон спасава меч лопту у десетом гему трећег сета, онда у наредном прави свој први брејк у том дијелу игре и долази у ситуацију да сервира за сет. Федерер у том тренутку поново диже ниво игре, долази до три везане прилике за брејк, али Андерсон и ту предност противника анулира и смањује на 2:1.

Кевин је наставио да држи јако висок ритам игре и направио ново изненађење, а за то је против Роџера Федерера на Вимблдону довољно узети само сет. Није много размишљао осми тенисер свијета, играо је са пуно самопоуздања, гађао линије, без резерве, опет спасао брејк лопту у гему у којем је сервирао за сет и четврти дио игре такође ријешио у своју корист.

Меч је отишао у пети, одлучујући сет, што је представљао сензацију само по себи, с обзиром да је Федерер имао рутинских 2:0.

Играчи су у посљедњој дионици меча били изједначени, мада је бољу игру на почетку показивао Андерсон. Федерер се ипак некако консолидовао и кренуо да пријети и све више и више напада сервис јужноафричког тенисера, али безуспјешно.

Било је изузетно напето, играло се гем за гем, малтене без брејк лопти, изузев једне Швајцарца у осмом гему сета, а при резултату 11:11 Јужноафриканац долази до брејк прилике, коју користи послије несвакидашње неизнуђене грешке Роџера и долази на домак од комплетирања нестварног преокрета.

Добар гем је одиграо Кевин, није имао превише мука и направио сензацију – Роџер Федерер испада са Вимблдона, Кевин Андерсон иде даље!

Високи јужноафрички тенисер се у полуфиналу састаје са бољим из дуела између Милоша Раонића из Канаде и Џона Изнера из САД.

(б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана