Faraoni uvertira za pijetlove

Agencije
Faraoni uvertira za pijetlove

Granada - Košarkaška reprezentacija Srbije, predvođena novim selektorom Aleksandrom Đorđevićem, u subotu protiv Egipta (15.30 časova) u Granadi počinje takmičenje na 15. svjetskom prvenstvu u Španiji.

Srpska sportska javnost i stručnjaci priželjkuju prvu medalju na planetarnom takmičenju otkad je Srbija samostalna zemlja.

A "orlove" na Iberijskom poluostrvu očekuje izuzetno težak posao. Srbija je u grupi A zajedno sa Španijom, evropskim šampionom Francuskom, Brazilom, Egiptom i Iranom, ali svi se nadaju da ekipa ipak može da napravi korak više u odnosu na prethodno prvenstvo u Turskoj, kada je spletom nesrećnih okolnosti, osvojeno četvrto mjesto.

Dobre igre u pripremnom periodu, osvojeni turniri u Pou i Beogradu izazvale su kod ljubitelja košarke optimizam i vjeru da je višegodišnjoj krizi rezultata konačno došao kraj. Nacionalni tim zaigrao je brzo, timski, čvrsto u odbrani, angažovano u napadu i sa pozitivnom energijom, koja je prisutna kako kod startera tako i košarkaša koji ulaze sa klupe.

- Sigurno je da očekujem pobedu protiv Egipta. Sve ekipe u našoj grupi imaju kvalitet. Nema lakih protivnika.  Ako to neko misli da su Egipat ili Iran grdno se vara. Prednost Srbije može da predstavlja veliki broj visokih igrača tako da ćemo neke ekipe pokušati da iznenadimo sa visokom postavom. Dobro smo igrali u pripremnom periodu, ali pripreme su jedno a takmičenje drugo. Želimo pobedu na startu - kazao je kapiten "orlova" Nenad Krstić.

On ističe da bi startna pobjeda ulila samopouzdanje pred duel drugog kola u grupi A protiv Francuske koji je na rasporedu u nedjelju takođe od 15.30 časova.  

- Upoznali smo Francuze. Znamo njihove vrline i mane. Daćemo sve od sebe i verujem da ćemo doći do pobede i protiv "galskih petlova" - optimista je Krstić.

Đorđević je na klupi Srbije naslijedio legendarnog Dušana Ivkovića, koji je poslije pet godina, jednog evropskog srebra (Poljska 2009), četvrtog mjesta na SP u Turskoj i sedme pozicije na EP u Ljubljani 2013. odlučio da se povuče i šansu ukaže mlađima.

Uprkos neiskustvu u trenerskom poslu popularni Sale Nacionale od početka je najavio borbu za medalje i povratak kulta reprezentacije, što je donekle pokazao i u slučaju Micov.

Ostaje žal što ni ovoga puta Srbija neće nastupiti u najjačem sastavu što zbog povreda, što zbog neodazivanja pojedinih igrača. Sa spiska su zbog povreda otpali Nemanja Nedović, Vasilije Micić, Nemanja Dangubić, Vladimir Lučić i Ognjen Kuzmić.

Prvi meč na šampionatu srpski košarkaši odigraće u subotu od 15.30 protiv Egipta. U istom terminu "orlovi" će se sastati dan kasnije sa Francuskom i u ponedjeljak sa Iranom. U utorak je slobodan dan, a nakon toga će uslijediti susreti u srijedu sa Brazilom (18) i četvrtak Španijom (22).

U grupi B u Sevilji, sa kojom se ukršta srpski tim, boriće se Argentina, Grčka, Hrvatska, Filipini, Senegal i Portoriko.

Bilbao će biti domaćin grupe C gdje će igrati SAD, Turska, Ukrajina, Finska, Novi Zeland i Dominikanska Republika, a u grupi D (Gran Kanarija) Litvanija, Slovenija, Australija, Angola, Južna Koreja i Meksiko.

U osminu finala plasiraće se četiri najbolje ekipe iz svake grupe, poslije čega će uslijediti eliminaciona faza. Titulu brani aktuelni olimpijski šampion, selekcija SAD i velikog rivala imaće u domaćinu, koji je najavio pohod na zlato pred svojim navijačima, posebno nakon otkaza Lebrona Džejmsa, Karmela Entonija i Kevina Duranta.

Naredno prvenstvo svijeta neće biti održano za četiri godine, kao što je do sada to bio slučaj, već 2019, kako ljubitelji sporta ne bi imali u istoj godini smotre najboljih fudbalera i košarkaša.

Plasman na Olimpijske igre u Riju 2016. izboriće samo prvak svijeta, a ukoliko to bude Brazil, onda će viza pripasti i poraženom finalisti. Finale je zakazano za 14. septembar u Palati sportova u Madridu sa početkom od 21 čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana