Фараони увертира за пијетлове

Агенције
Фараони увертира за пијетлове

Гранада - Кошаркашка репрезентација Србије, предвођена новим селектором Александром Ђорђевићем, у суботу против Египта (15.30 часова) у Гранади почиње такмичење на 15. свјетском првенству у Шпанији.

Српска спортска јавност и стручњаци прижељкују прву медаљу на планетарном такмичењу откад је Србија самостална земља.

А "орлове" на Иберијском полуострву очекује изузетно тежак посао. Србија је у групи А заједно са Шпанијом, европским шампионом Француском, Бразилом, Египтом и Ираном, али сви се надају да екипа ипак може да направи корак више у односу на претходно првенство у Турској, када је сплетом несрећних околности, освојено четврто мјесто.

Добре игре у припремном периоду, освојени турнири у Поу и Београду изазвале су код љубитеља кошарке оптимизам и вјеру да је вишегодишњој кризи резултата коначно дошао крај. Национални тим заиграо је брзо, тимски, чврсто у одбрани, ангажовано у нападу и са позитивном енергијом, која је присутна како код стартера тако и кошаркаша који улазе са клупе.

- Сигурно је да очекујем победу против Египта. Све екипе у нашој групи имају квалитет. Нема лаких противника.  Ако то неко мисли да су Египат или Иран грдно се вара. Предност Србије може да представља велики број високих играча тако да ћемо неке екипе покушати да изненадимо са високом поставом. Добро смо играли у припремном периоду, али припреме су једно а такмичење друго. Желимо победу на старту - казао је капитен "орлова" Ненад Крстић.

Он истиче да би стартна побједа улила самопоуздање пред дуел другог кола у групи А против Француске који је на распореду у недјељу такође од 15.30 часова.  

- Упознали смо Французе. Знамо њихове врлине и мане. Даћемо све од себе и верујем да ћемо доћи до победе и против "галских петлова" - оптимиста је Крстић.

Ђорђевић је на клупи Србије наслиједио легендарног Душана Ивковића, који је послије пет година, једног европског сребра (Пољска 2009), четвртог мјеста на СП у Турској и седме позиције на ЕП у Љубљани 2013. одлучио да се повуче и шансу укаже млађима.

Упркос неискуству у тренерском послу популарни Сале Национале од почетка је најавио борбу за медаље и повратак култа репрезентације, што је донекле показао и у случају Мицов.

Остаје жал што ни овога пута Србија неће наступити у најјачем саставу што због повреда, што због неодазивања појединих играча. Са списка су због повреда отпали Немања Недовић, Василије Мицић, Немања Дангубић, Владимир Лучић и Огњен Кузмић.

Први меч на шампионату српски кошаркаши одиграће у суботу од 15.30 против Египта. У истом термину "орлови" ће се састати дан касније са Француском и у понедјељак са Ираном. У уторак је слободан дан, а након тога ће услиједити сусрети у сриједу са Бразилом (18) и четвртак Шпанијом (22).

У групи Б у Севиљи, са којом се укршта српски тим, бориће се Аргентина, Грчка, Хрватска, Филипини, Сенегал и Порторико.

Билбао ће бити домаћин групе Ц гдје ће играти САД, Турска, Украјина, Финска, Нови Зеланд и Доминиканска Република, а у групи Д (Гран Канарија) Литванија, Словенија, Аустралија, Ангола, Јужна Кореја и Мексико.

У осмину финала пласираће се четири најбоље екипе из сваке групе, послије чега ће услиједити елиминациона фаза. Титулу брани актуелни олимпијски шампион, селекција САД и великог ривала имаће у домаћину, који је најавио поход на злато пред својим навијачима, посебно након отказа Леброна Џејмса, Кармела Ентонија и Кевина Дуранта.

Наредно првенство свијета неће бити одржано за четири године, као што је до сада то био случај, већ 2019, како љубитељи спорта не би имали у истој години смотре најбољих фудбалера и кошаркаша.

Пласман на Олимпијске игре у Рију 2016. избориће само првак свијета, а уколико то буде Бразил, онда ће виза припасти и пораженом финалисти. Финале је заказано за 14. септембар у Палати спортова у Мадриду са почетком од 21 час.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана