FIFA остаје без милијарди од спонзора

Агенције
FIFA остаје без милијарди од спонзора

Цирих - Хапшење водећих људи Међународне фудбалске федерације (FIFA) не само да је донијело лош публицитет овој организацији, него би посљедице могле да буду далеко веће.

Наиме, FIFA ће вјероватно остати без гомиле новца пошто дугогодишњи спонзори размишљају о томе да се повуку. Тако су представници компаније "Виза" истакли да њихов спонзорски уговор мора да буде ревидиран. Забринути су и представници "Хјундаија" и "Мекдоналдса", док из првог великог спонзора FIFA "Кока-Коле", као и "Адидаса" поручују да прате ситуацију. Нема сумње да би повлачењем ових корпорација међународна кућа фудбала изгубила милијарде и питање је да ли би уопште постојала у облику какав је данас. Многи одговори и даља судбина FIFA биће познати данас послије избора, јер је готово сигурно да ће се десити најављени резови уколико на челу остане Јозеф Сеп Блатер, а у случају да тријумфује јордански принц Али бин ал Хусеин, могуће је да ће спонзори мало попустити, увидјевши да се дешавају промјене набоље и да ће се промијенити комплетна структура водећих људи у свијету фудбала.

Рацију швајцарске полиције једва су дочекала вјероватно два највећа критичара FIFA Ромарио и Дијего Марадона.

- Ухапшени бивши предсједник Фудбалског савеза Бразила Хозе Марија Марин је пацов, који је дуго уништавао фудбал - рекао је Ромарио.

Марадона је био нешто блажи.

- Називали су ме лудим, срећом, истина је изашла на видјело па сада уживам. Они мрзе фудбал, доста је било сумњивих договора, доста је било лагања - рекао је Марадона.

Да подсјетимо, швајцарска полиција у сриједу је привела девет високих функционера FIFA, међу којима су и потпредсједници Џефри Веб и Еугенио Фигередо, под сумњом да су учествовали у махинацијама којима су у посљедњих 20 година нелегално присвојили више од 100 милиона долара.

 

Путин и Камерон

Иако није ухапшен, Блатер је у процјепу између Истока и Запада и чини се да афера поприма и политичке обрисе. Наиме, предсједник Русије Владимир Путин подржао је Блатера и нагласио да се САД, које су наручиле хапшења, поново мијешају у туђу политику како би извршиле притисак на Блатера да Русија остане без организације Мундијала 2018. године. С друге стране, премијер Велике Британије Дејвид Камерон сматра да Блатер треба да одступи из моралних разлога, те је јавно подржао јорданског принца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана