FIFA: Od maja nema treće strane

Agencije
FIFA: Od maja nema treće strane

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da će od maja 2015. zabraniti trećim licima da posjeduju prava na transfer igrača.

U saopštenju FIFA se dodaje da će svi ugovori, koju budu sklopljeni do kraja aprila 2015. godine imati rok od godinu, odnosno da će treća lica do tada imati prava na transfer fudbalera.

Vlasništvo trećih lica (TPO) omogućava investitorima da kupe udio u ugovoru igrača od kluba, a onda zarađuju od budućih transfera.

Ovakva praksa je zabranjena u nekim zemljama, među kojima su Francuska i Engleska, ali je popularna u španskim i portugalskim klubovima, koji tako dovode mlade Južnoamerikance.

Kritičari, među kojima je i zajednica igrača FIFPro, kažu da TPO ohrabruje igrače da pređu u drugi klub isključivo zbog zarade, a ne iz fudbalkih razloga, što prema njihvoj ocjeni, narušava integritet fudbala.

U centar pažnje priča je stigla kada je Kia Žorabčijan iz Korintijansa u Vest Hem prebacio Karlosa Tevesa i Havijera Masćerana, posljednjeg dana ljetnjeg prelaznog roka 2006. Dok je Masćerano brzo prešao u Liverpul, Teves je godinu dana kasnije otišao na dvogodišnju pozajmicu Mančester Junajtedu, dok je bio vlasništvo agencije.

Tek prelaskom u Siti 100 posto vlasništva nad igračem prešlo je u ruke kluba. Uticaj menadžera na fudbal postao je veliki problem za stotine klubova širom planete, a kao primjer najčešće se navode portugalske ekipe, čiji udio vlasništva nad sosptvenim igračima je često izuzetno mali. Slična je situacija i u zemljama ex-YU, ali promet Porta, Benfike i Sportinga je izuzetno velik.

Upravo je transfer Elijakvima Mangale iz Porta u Mančester Siti ovog ljeta bio kap koja je prelila čašu. Tri velikana portugalskog fudbala prodali su u posljednjih 10 godina igrače u vrednosti od preko pola milijarde evra, ali je na njihovim računima završilo manje od trećine tog novca.

Vodeći srpski klubovi već nekoliko godina unazad prodaju agencijama prava na svoje ključne igrače, pa od njihovih kasnijih transfera nemaju veliku korist. Lazar Marković potpisao je sa fondom Pinija Zahavija ugovor mjesecima prije nego što će napustiti Srbiju i zaigrati za Benfiku, a njegov transfer u Liverpul potrajao je duže jer Premijer liga već godinama ima zabranu agencijskog vlasništva.

Problem nastaje u siromašnim zemljama, u kojima klubovi nemaju sredstva da izdržavaju igrače. Agencije u toj situaciji preuzmu na sebe obaveze, ali zauzvrat dobiju procenat vlasništva nad fudbalerom, što im se mnogostruko isplati prilikom prodaje igrača.

Generacija Crvene zvezde koja je osvojila dvije vezane duple krune sredinom prošle decenije u velikoj mjeri bila je u vlasništvu menadžerskih agencija.

Vlasništvo treće strane ne treba mješati sa redvonim poslovanjem fudbalskih agenata, koji dobijaju procenat od ugovora svojih klijenata sa klubovima, već su samo dodatni izvor prihoda za njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana