F1: Rikardo donio Red Bulu prvo slavlje u sezoni

B92
F1: Rikardo donio Red Bulu prvo slavlje u sezoni

Vozač Red Bula Danijel Rikardo pobjedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine u Šangaju.

To je prva pobjeda Red Bula u Kini od 2010. godine.

Australijski vozač je u 46. krugu pretekao Botasa i obezbijedio Red Bulu prvu pobjedu u sezoni, a šestu u karijeri.

Osim dobre vožnje trijumf je ostvario i zahvaljujući dobroj strategiji, pošto je Red Bul išao na zamjenu guma dok je bezbjednosno vozilo bilo na stazi, a to nisu učinili Ferari ni Mercedes.

Drugo mjesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa, a treći je bio Kimi Raikonen iz Ferariija.

Aktuelni svjetski šampion Luis Hamilton zauzeo je četvrto mjesto, a peti je bio Maks Verstapen iz Red Bula, pošto je dobio kaznu od dodavanja 10 sekundi na rezultat poslije sudara sa Sebastijanom Fetelom iz Ferarija.

Šesto mjesto zauzeo je Niko Hulkenberg iz Renoa, sedmi je bio Fernando Alonso iz Mercedesa, a osmi Fetel. Bodove su još osvojili Karlos Sainc iz Renoa i vozač Hasa Kevin Magnusen.

Fetel je zadržao prvo mjesto u generalnom plasmanu sa 54 boda, Hamilton je drugi sa 52, Valteri Botas ima 40, Rikardo 37, Kimi Raikonen 30, Fernando Alonso i Niko Hulkenberg po 22.

Naredna trka na programu je 29. aprila za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Za razliku od timskog kolege Fetela, Raikonen nije uspio da zadrži mjesto iz prvog reda poslije starta trke, pretekli su ga Botas i Maks Ferstapen, dok su iza njih, poslije 15 krugova bili Hamilton i Danijel Rikardo

Poslije prvog zaustavljanja u pit stopu Fetel je izgubio prvu poziciju i pao na treće mjesto, što su iskoristili Botas i Raikonen, ali timski kolega njemačkog vozača tada još nije obavio promjenu pneumatika.

Prava drama u 27. krugu i odlična vožnja Botasa, pa na polovini trke bio vodeći, Fetel je bio drugi, Ferstapen treći i Hamilton četvrti. Tri kruga kasnije sudarili su se vozači ekipe Toro Roso, Hamilton se popeo na treće mjesto, a nije bilo promjena na vodećim pozicijama.

Tokom 39. kruga kontakt Hamiltona i Verstapena - u krivini broj sedam Britanac je izbaio Verstapena sa staze i Holanđanin je pao na peto mjesto.

Poslije 43. kruga Fetel je sa prvog mjesta pao je na treće. Botas je prvi, Rikardo drugi, Ferstapen četvrti, Hamilton peti. Uslijedila je greška Ferstapena - Izbacio je sebe i Fetela koji je pao na sedmo mjesto, a Hamilton je ostao treći.

Ključni momenat u trci se dogodio deset krugova prije kraja - Danijel Rikardo je pretekao Botasa preuzeo prvo mjesto, koje je rutinski sačuvao do kraja. U finišu trke Alonso je pretekao Fetela i ostavio ga bez vrijednih bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana