Ф1: Рикардо донио Ред Булу прво славље у сезони

B92
Ф1: Рикардо донио Ред Булу прво славље у сезони

Возач Ред Була Данијел Рикардо побједио је у трци Формуле 1 за Велику награду Кине у Шангају.

То је прва побједа Ред Була у Кини од 2010. године.

Аустралијски возач је у 46. кругу претекао Ботаса и обезбиједио Ред Булу прву побједу у сезони, а шесту у каријери.

Осим добре вожње тријумф је остварио и захваљујући доброј стратегији, пошто је Ред Бул ишао на замјену гума док је безбједносно возило било на стази, а то нису учинили Ферари ни Мерцедес.

Друго мјесто заузео је Валтери Ботас из Мерцедеса, а трећи је био Кими Раиконен из Ферариија.

Актуелни свјетски шампион Луис Хамилтон заузео је четврто мјесто, а пети је био Макс Верстапен из Ред Була, пошто је добио казну од додавања 10 секунди на резултат послије судара са Себастијаном Фетелом из Ферарија.

Шесто мјесто заузео је Нико Хулкенберг из Реноа, седми је био Фернандо Алонсо из Мерцедеса, а осми Фетел. Бодове су још освојили Карлос Саинц из Реноа и возач Хаса Кевин Магнусен.

Фетел је задржао прво мјесто у генералном пласману са 54 бода, Хамилтон је други са 52, Валтери Ботас има 40, Рикардо 37, Кими Раиконен 30, Фернандо Алонсо и Нико Хулкенберг по 22.

Наредна трка на програму је 29. априла за Велику награду Азербејџана.

За разлику од тимског колеге Фетела, Раиконен није успио да задржи мјесто из првог реда послије старта трке, претекли су га Ботас и Макс Ферстапен, док су иза њих, послије 15 кругова били Хамилтон и Данијел Рикардо

Послије првог заустављања у пит стопу Фетел је изгубио прву позицију и пао на треће мјесто, што су искористили Ботас и Раиконен, али тимски колега њемачког возача тада још није обавио промјену пнеуматика.

Права драма у 27. кругу и одлична вожња Ботаса, па на половини трке био водећи, Фетел је био други, Ферстапен трећи и Хамилтон четврти. Три круга касније сударили су се возачи екипе Торо Росо, Хамилтон се попео на треће мјесто, а није било промјена на водећим позицијама.

Током 39. круга контакт Хамилтона и Верстапена - у кривини број седам Британац је избаио Верстапена са стазе и Холанђанин је пао на пето мјесто.

Послије 43. круга Фетел је са првог мјеста пао је на треће. Ботас је први, Рикардо други, Ферстапен четврти, Хамилтон пети. Услиједила је грешка Ферстапена - Избацио је себе и Фетела који је пао на седмо мјесто, а Хамилтон је остао трећи.

Кључни моменат у трци се догодио десет кругова прије краја - Данијел Рикардо је претекао Ботаса преузео прво мјесто, које је рутински сачувао до краја. У финишу трке Алонсо је претекао Фетела и оставио га без вриједних бодова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана