Enfild bermudski trougao za Srbe

Dušan Repija

Banjaluka - Ako je italijanska Serija A sredinom devedesetih i početkom novog milenijuma bila Meka za srpske fudbalere, onda je u novijoj istoriji to svakako engleska Premijer liga.

Ne toliko što se tiče brojnosti, ali bez premca što se tiče koncentracije kvaliteta. Nemanja Vidić, Aleksandar Kolarov i Branislav Ivanović bili su velike zvijezde, Nemanja Matić to i dalje jeste, a Luka Milivojević od dolaska u Kristal Palas nezamjenljiv član prve postave. Ipak, oni koji su otišli u Liverpul nisu se usrećili. Led je probio Milan Jovanović u trenutku kada je bio u najboljoj formi. Junak posljednje velike pobjede Srbije protiv Njemačke na Mundijalu 2010. godine priključio se jednom od dva najveća engleska kluba odmah po okončanju planetarne smotre u Južnoj Africi ali se nije dugo zadržao. Najbolji fudbaler belgijske lige u dresu Standarda zapeo je za oko Roju Hodžsonu kao polivalentan, ali i slobodan fudbaler jer mu je tog ljeta istekao ugovor. Ipak, sve je od starta krenulo naopako. Liverpul je bilježio loše rezultate, Hodžsona je uskoro zamijenio Keni Dalgliš, a Jovanović je sve češće bio na klupi i tribinama nego na terenu. Šansu je dobijao u kupovima i Ligi Evrope, pa je na kraju u biografiji zabilježio 18 mečeva i dva gola.

Mnogo glasnije od Jovanovića na "Enfild" je stigao Lazar Marković. Vihorno krilo Partizana, koji je ostavio odličan utisak u Benfiki i dan-danas je među 15 najskupljih akvizicija kluba, ali to nije opravdao na terenu. Doduše nije imao ni mnogo prilika jer mu ih Brendan Rodžers nije ukazao. Odigrao je ukupno 34 meča, uglavnom ulazivši sa klupe, ali bar prema Rodžersovom mišljenju nije zadovoljio. Stručnjak iz Sjeverne Irske odlučio je da ga pošalje na pozajmicu u Fenerbahče na kraju sezone 2014/15, a ni njegov nasljednik Jirgen Klop nije smatrao da mu je potreban igrač kao Marković. Uslijedile su pozajmice u Sporting i Hal, ali brzonogo krilo nije ubijedilo Klopa da mu ukaže povjerenje, pa će u narednih nekoliko dana otići na pozajmicu u neki drugi klub.

Treća srpska nada u Liverpulu je Marko Grujić. Momak za kojeg je Klop izbrojao sedam miliona evra Crvenoj zvezdi još ima šansu da izbjegne sudbine zemljaka koji su se na "Enfildu" izgubili kao u bermudskom trouglu. Prva sezona bila je upoznavanje Grujića sa velikim klubom i najjačom ligom svijeta, pa se očekivalo da u drugoj već dobije ozbiljniju ulogu. Tokom priprema je imao nekoliko odličnih mečeva, ali je na početku sezone ponovo prikovan za klupu. Klop uporno ponavlja da je Grujić prospekt sa kojim ima strpljenja, ali to ne pokazuje u praksi, jer je Grujić samo jednom u četiri kola dobio priliku. Na ostalim mečevima nije bio ni u sastavu, baš kao ni u subotnjem derbiju sa Mančester sitijem (0:5) Možda baš ova katastrofa promijeni Klopovo mišljenje, jer je vezni red Liverpula bio očajan na "Etihadu". Međutim, teško je očekivati da će se Grujić naigrati s obzirom na to da su van sastava i dalje Lalana i Filipe Kutinjo, a iz Arsenala je pristigao Aleks Okslejd Čembrlen.

Prve bodove izgubio je Mančester junajted koji je odigrao 2:2 u Stouku, a Žoze Murinjo je odbio da se rukuje sa kolegom iz Stouka Markom Hjuzom, jer su imali nekoliko okršaja tokom meča. Hjuz je u jednom trenutku od četvrtog sudije tražio da se pokaže žuti karton Polu Pogbi, a Murinju se to nije svidjelo pa se poslije utakmice rukovao sa Hjuzovim asistentom, a njega preskočio. Nemanja Matić je ponovo bio među najboljima na terenu, a Portugalac mu je u jednom intervjuu odao najveće moguće priznanje.

- Ne mogu da kažem da sam imao boljeg igrača od Nemanje u karijeri – rekao je Murinjo.

Trijumf je konačno upisao Arsenal savladavši Bornmut sa 3:0, dok je u duelu posljednja dva šampiona, aktuelni Čelzi bio bolji savladavši Lester sa 2:1. Rezultati i strijelci četvrtog kola: Mančester siti - Liverpul 5:0 (Aguero 24, Žezus 45, 53, Sane 77, 91), Arsenal - Bornmut 3:0 (Velbek 6, 50, Lakazet 27), Brajton - VBA 3:1 (Gros 45, 48, Hemed 63 - Morison 77), Everton - Totenhem 0:3 (Kejn 28, 46, Eriksen 42), Lester - Čelzi 1:2 (Vardi 62. penal - Morata 41, Kante 50), Sautempton - Votford 0:2 (Dukure 38, Janmat 66), Stouk - Mančester junajted 2:2 (Čupo Moting 43, 63 - Rašford 45+1, Lukaku 57), Barnli - Kristal Palas +++. Sinoć: Svonsi - Njukasl. Večeras: Vest Hem - Hadersfild (21).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana