Едмар узео пасош Украјине, зову га у рат

Б92
Едмар узео пасош Украјине, зову га у рат

Бразилски фудбалер Едмар који има украјинско држављанство доживио је шок када је позван да се прикључи у одбрани своје земље.

 

Едмад Халовски де Ласерда који игра за Металист из Харкива признао је да је помало нервозан када је чуо излагање предсједника парламента Олександра Турчинова о тренутном стању у земљи.

Украјина је имала војну обавезу за све који су завршавали средњу школу, али је Едмар био сувише стар када је долазио у земљу.

Међутим, држава је 2012. године најавила да ће годину дана касније укинути обавезно служење војног рока. Али, то се промјенило када се земља распала и када је ново руководство најавило обнављање мобилизације због погоршања безбједносне ситуације и претње Русије државним границама.

Турчинов је навео да ће бити потребан сваки способан мушкарац у одбрани Украјине.

Едмар је пасош Украјине узео како би имао прилике да игра за национални тим, али није ни сањао да ће дрес морати да замјени униформом како би се борио у сукобима са Русијом.

„Мушки држављани Украјине који су физички квалификовани за војну службу, имају више од 18 година и немају право да избјегну служење држави, биће регрутовани", стоји у закону.

Едмар има 34 године, а до сада је у Украјини радио само као фудбалер.

„Нисам рачунао на ово и мало сам нервозан јер могу бити изабран, а када сам добијао пасош, у клубу су ми ставили до знања да ће они рјешити проблеме умјесто мене", рекао је Бразилац.

Он је 2000. године дошао у Украјину, гдје се осам година касније оженио супругом Татјаном Халовски, која је престрављена могућношћу да њен муж буде позван у рат.

Рекао сам јој да не брине и да ће све бити у реду. Да будем искрен, не знам шта ћу радити уколико одем у војску. Играње фудбала је једино што могу и знам да радим. Нисам чуо да је неко од мојих саиграча позван, али можда и не желе о томе да причају", забринут је Едмар.

Бразилски фудбалер је за разлику од својих земљака одлучио да остане у Украјини и поред политичке кризе, али му се то изгледа неће исплатити. Шест Бразилаца из Шахтјора није желеио да настави каријеру у Доњецку, баш као и саиграч Едмара, Аргентинац Себастијан Бјанко.

Посљедње три године носи дрес Металиста из Харкива, а пре тога је бранио боје Таврије, Интернасионала и Паулисте.

Од када је добио држављанство, одиграо је 11 утакмица за национални тим и постигао један гол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана