ESPN: Заборавите Супербоул, поклоните се Новаку

B92, ESPN
ESPN: Заборавите Супербоул, поклоните се Новаку

Заборавите Тома Брејдија и Расела Вилсона. Заборавите Пита Керола и Била Беличика. Заборавите Ричарда Шермана и Дарела Ревиса.

Спортиста о којем би требало сада да причате је Новак Ђоковић. Не зато што је још једном доказао да је најбољи играч на свijету, већ зато што је показао да је више од тога.

Ђоковић је миран, прибран и немилосрдно одлучан на терену. Он је интелигентан, забаван и констатно грациозан на истом. Мислим, дjелио је чоколадице новинарима на конференцији за штампу приjе почетка турнира. Какав спортиста ради тако нешто? Сигурно не Маршон Линч.

Замислите медијске способности које може приказати. Ђоковић говори више језика (српски, њемачки, енглески и италијански и помало француски), док је кинеске новинаре на тој конференцији са чоколадицама поздравио ријечима „Ни-хао" (здраво на мандаринском).

Ђоковић такође има позадину вредну „Јунајтед веја"  – невладине организације која се бави социјалним проблемима. Одрастао је у бомбардованој Србији, неко вријеме тренирајући у празном базену. Од таквих почетака он је постао најбољи играч на свијету.

Ипак, људи ће више причати о рекламама за Супербоул него о Ђоковићевој импресивној побједи над Ендијем Маријем на Аустралијан опену, резултатом 7:6, 6:7, 6:3, 6:0. То једноставно није поштено јер је он спортиста који заслужује „хајп", који би требало да се нађе у рекламама за „Кембел" или „Бадвајзер" у недјељу (докле год су супе и пиво без глутена).

Шта још треба да уради да би приграбио пажњу људи – гардероба? Недјељна титула на Ози опену била је Ђоковићева пета, највише их има у Опен ери. Освојио је свој осми Грен слем изједначивши се са Андреом Агасијем, Џимијем Конорсом и Иваном Лендлом.

И освојиће их још. Има само 27 године, шест мање од Роџера Федерера, иако говори као да је деценију старији и зрелији.

„Овај трофеј има дубље значење, унутрашњу вредност у мом животу јер сам сада и отац и муж", рекао је. „Ово је прва Грен слем титула коју сам освојио као супруг и отац. Осећам се веома, веома поносно на то".

Ово није био први меч између Ђоковића и Мареја који су рођени у размаку од недјељу дана и као јуниори су почели да играју са 12 година. Ривалитет није једностран као онај између Серене Вилијамс и Марије Шарапове, али Ђоковић држи сигурну предност од 16-8, а побједио је на осам од посљедњих девет мечева. Марејев једини тријумф био је 2013. на Вимблдону који је освојио. Новак посебно доминира у Мелбурну, ово је трећи пут да су играли и трећи пут да је побједио Ђоковић.

У недјељу, дуго времена успјех је био под знаком питања. Њих двојица играли су сличну игру доста дуго, чинило се да ће меч толико потрајати да ће достићи наступ Кејти Пери у полувремену Супербоула. Слично као и у њиховом финалном мечу 2013, прва два сета трајала су два часа и 32 минута и оба су отишла у тај брејк. Ђоковић је освојио први, а Мари други.

Сетови су исцрпјели обојицу тенисера, толико да је Ђоковић падао по терену у другом и трећем сету. Нажалост, у тенису не постоји резерва која би могла да уђе са клупе.

„Могли сте да видите да сам имао кризу крајем другог и почетком трећег сета. Осећао сам се веома исцрпљено и било ми је потребно неко време да се опоравим, напуним батерије и вратим на прави пут", навео је српски тенисер.

Мареј је освојио прва два гема трећег сета, али је брзо кренуо низбрдо. Чудно, рекао је да је био ометен Ђоковићевим падањем по терену.

„Све је погађао у четвртом сету. Ритерни који је слао са основне линије били су далеко од оних током цијелог меча. Када је направио брејк, опустио се и само ишао по своје ударце. Нисам могао да се опоравим", описао је Мареј четврти сет.

 

Ђоковић се вратио, освојио 12 од посљедњих 13, од којих је девет посљедњих било заредом. Направио је брејк у пет од посљедњих шест гемова на сервис Марија. Баш као и против Вавринке у полуфиналу, са ’нулом’ је добио и посљедњи сет против Марија како би обојица могла да стигну на „Папи боул XI" на каналу „Анимал планет".

„Никада не одустајем. Чак и када пролазим кроз те тешке тренутке, верујем да имам потребну снагу. Морам да зарадим победу и то је оно што сам урадио. Боље сам почео да ударам лоптицу, да покривам терен, скраћујем поене и омогућио себи да се вратим у меч", истакао је Новак.

Ђоковић посjедује знање, изведбу, инспирацију и мотивацију човjека који заслужује потпуну пажњу спортских навијача на овај дан. Неће је добити због Супербоула. Али, можда и хоће уколико освоји Отворено првенство Француске у јуну, или Вимблдон по трећи пут у јулу.

Споменуо бих и освајање другог трофеја на UC опену, али авај, финале тог турнира биће играно у првој недjељи слиједеће HFL сезоне.

На овај начин новинар „ESPN" Џим Кејпл представио је историјски успјех Новака Ђоковића у Мелбурну.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана