Ђоковићев најгори старт у каријери

Агенција
Ђоковићев најгори старт у каријери

Новак Ђоковић је поразом у другом колу Барселоне забиљежио најгори старт сезоне у својој професионалној каријери.

Српски тенисер је против Мартина Клижана поражен пети пут у десет мечева у 2018. Ђоковић се од почетка године мучи са проналаском форме након проблема са лактом.

Није му помогла шестомјесечна пауза из друге половине 2017, болови на Аустралијан опену су га натјерали на операцију, али ни послије хируршког захвата не успијева да ухвати ритам.

Поражен је у првим мечевима на мастерсима у Индијан Велсу и Мајамију, потом у трећој рунди Монте Карла, а сада и у другом колу у Барселони, што му је био први меч на турниру послије 12 година.

"Жао ми је што нисам испунио очекивања – ни навијача, ни своја лично. Нисам био на потребном нивоу, а признајем да је тешко носити се са оваквим мечевима и поразима. Наставићу да покушавам и видећу где ће ме то довести. Можеш да радиш добро и јако на тренинзима, али мечеви су нешто друго. Променио сам детаље у игри, али ти детаљи утичу на игру. Морам да будем стрпљив и да наставим да радим. То је једини пут", рекао је Ђоковић у среду.

Иако Ђоковић не успијева да испуни очекивања јавности и својих навијача, његови резултати не би требало да превише изненађују, с обзиром на ситуацију.

Поређења ради, ни тренутно први тенисер свијета Рафаел Надал, који је тренутно сада практично непобједив на шљаци, а прошле године је освојио шест турнира (два Гренд слема, два мастерса), такође дуго није могао да пронађе прави ритам након дуже паузе.

Сезону уочи спектакуларне повратничке 2017. освојио је само два трофеја, и то на "својим" теренима у Монте Карлу и Барселони.

У међувремену је губио у раним фазама Аустралијан опена, Буенос Ајреса, Мајамија, није успијевао да избори финала Рио де Жанеира и Индијан Велса, тек га је шљака враћала у "живот".

Након двије титуле је опет наставио са осцилацијама (друго коло Синсинатија, треће Пекинга, прво Шангаја), али се испоставило да су ти разочаравајући резултати били смо припрема за спектакуларан повратак.

Можда је Надал и најбољи показатељ онога што је потребно Ђоковићу, с обзиром да је Шпанац форму тражио на турнирима на којима није играо баш редовно.

Турнир у Монте Карлу је најавио Ђоковићев повратак, дјеловао је солидно против Душана Лајовића и Борне Ћорића, али је дуел са Домиником Тимом показао да су му потребни мечеви због повратка у физичку форму која му је била заштитни знак током година доминације.

Србин је лако остао без даха већ на трећем мечу турнира, па је јасно да је такмичарски ритам оно што му је неопходно за преокрет. Због тога се очекују његови наступи на неким турнирима на којима се иначе не појављује, а један од њих је португалски Ешторил.

Организатори су му још прије турнира у Барселони послали позив, надајући се његовој брзој елиминацији, што се и догодило. Из Ђоковићевог тима за сада нема званичне реакције на позив на турнир који почиње 30. априла.

У његовом распореду за сада је у први у плану Мастерс у Мадриду 6. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана