Đoković pred petim krunisanjem

Danijel Radujković
Đoković pred petim krunisanjem

Melburn - Najbolji srpski teniser Novak Đoković srušio je aktuelnog šampiona Australijen opena Stanislasa Vavrinku rezultatom 7:6 (1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0 i u nedjelju od 9.30 časova pokušaće doći do pete titule na ovom turniru u meču protiv Endija Mareja iz Velike Britanije.

I treću godinu zaredom Đoković i Vavrinka u Australiji su igrali meč u pet setova. Takva borba se i očekivala jer su posljednja tri duela na grend slemovima otišla u peti set. Zanimljivo je da su u sva tri meča izgubili oni igrači koji su dobili prvi dio igre. Sada je Đoković prekinuo tu malu tradiciju i uspio se osvetiti Švajcarcu za poraz od prošle sezone u četvrtfinalu Melburna. Za razliku od pomenutih mečeva u Australiji ovogodišnji je obilovao nervoznom igrom i velikim brojem grešaka oba igrača. U četvrtfinalnim mečevima obojica su pokazali najbolje partije na turniru, ali u polufinalu je očigledno bio veliki pritisak. Kombinovano su napravili čak 118 neiznuđenih grešaka, od toga 69 Vavrinka. Direktnih poena je bilo gotovo duplo manje, 42:27 u korist Švajcarca. Pored igrača svoj dan nisu imale ni linijske sudije koje su svojim greškama negativno uticale na koncentraciju igrača. U dosta odlučujućih momenata arbitri su pravili greške, a čak osam puta igrači su imali uspješan čelendž. Samo u trećem setu viđene su četiri pogrešne odluke.

Koliko je Đoković slabije odigrao ovaj meč nego inače govori podatak da u četvrtom setu nije imao ni jedan viner što mu je negativni rekord karijere. I pored toga na kraju je uspio da dođe do pobjede i zadrži maksimalan učinak u Australiji kao prvi nosilac. Bila mu je to 20. pobjeda kao svjetskog "broja 1".

- Mnogo mi znači prolazak u finale i pobeda protiv sjajnog igrača, aktuelnog šampiona, koji igra svoj najbolji tenis na ovom turniru. Vodili smo sjajne borbe u poslednje dve godine, ni sada to nije izostalo. Sam sam sebi zakomplikovao život u meču. Peti set je išao meni na ruku i uspeo sam da se izborim. Nisam igrao na nivou na kojem sam želeo, imao sam trenutke kada i jesam, ali je bilo i onih kada sam bio previše defanzivan. Ali, opet, ovo je bilo polufinale grend slema i to je normalno. Veliki je ulog i normalno je biti emotivan, imati uspone i padove, ali uvek pokušavate da se podignete - rekao je Đoković.

Duel između ove dvojice tenisera prikuvao je pažnju velikog broja gledalaca širom svijeta pa se zbog preopterećenosti meč nije mogao gledati na zvaničnom sajtu Australijen opena. Plasmanom u finale Đoković se izjednačio sa Stefanom Edbergom i Rodžerom Federerom po broju mečeva za titulu u Melburnu. Ako osvoji pehar ispred njega biće samo Roj Emerson sa šest titula. Trijumfom u polufinalu Novak je sebi obezbijedio još veću zalihu bodova na novoj ATP listi koja će biti objavljena u ponedjeljak. Tako će se učvrstiti na prvom mjestu, dok Vavrinku očekuje drugačija sudbina. Kako neće odbraniti 2.000 poena iz prošle godine sa četvrte pozicije pašće na čak devetu.

Nedjeljni meč u Melburnu biće 15. grend slem finale za Đokovića. Pokušaće da dođe do osme titule na najvećim svjetskim turnirima, a pete u Australiji. U dosadašnja četiri finala Melburna Đoković je izlazio kao pobjednik i takav skor pokušaće zadržati i u meču sa Marejom. Biće to njihovo treće finale na ovom turniru u Melburnu.

- Finale se neće mnogo razlikovati od meča sa Vavrinkom. Možda će biti i teže, definitivno ću morati da odigram svoj najbolji meč na turniru. To je finale, Marej je u dobroj formi i očekujem veliku borbu. Sa njim sam prvi put igrao kada sam imao 12 godina, lepo je što ćemo igrati još jedno grend slem finale - dodao je Đoković.

Marej će pokušati da dođe do prve titule u Melburnu iz čak četvrtog pokušaja. Gubio je tri puta u mečevima za titulu, ali ove godine vjerovatno igra najbolji turnir u Australiji i po ocjenama nekih stručnjaka čak je i favorit u finalu zbog trenutno forme.

Marej brani vjerenicu

Najbolji britanski teniser Endi Marej branio je svoju vjerenicu Kim Sirs koja je na prost način ispratila jedan poen budućeg supruga na meču polufinala Melburna protiv Tomaša Berdiha. Ona je tada u finišu prvog seta opsovala Čeha nakon što je Marej napravio brejk.

- Kada je mnogo tenzije, koju i mediji stvaraju, onda je sasvim normalno da vam izleti nešto zbog čega se možete pokajati - rekao je Marej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana