Ђоковић пред петим крунисањем

Данијел Радујковић
Ђоковић пред петим крунисањем

Мелбурн - Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић срушио је актуелног шампиона Аустралијен опена Станисласа Вавринку резултатом 7:6 (1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0 и у недјељу од 9.30 часова покушаће доћи до пете титуле на овом турниру у мечу против Ендија Мареја из Велике Британије.

И трећу годину заредом Ђоковић и Вавринка у Аустралији су играли меч у пет сетова. Таква борба се и очекивала јер су посљедња три дуела на гренд слемовима отишла у пети сет. Занимљиво је да су у сва три меча изгубили они играчи који су добили први дио игре. Сада је Ђоковић прекинуо ту малу традицију и успио се осветити Швајцарцу за пораз од прошле сезоне у четвртфиналу Мелбурна. За разлику од поменутих мечева у Аустралији овогодишњи је обиловао нервозном игром и великим бројем грешака оба играча. У четвртфиналним мечевима обојица су показали најбоље партије на турниру, али у полуфиналу је очигледно био велики притисак. Комбиновано су направили чак 118 неизнуђених грешака, од тога 69 Вавринка. Директних поена је било готово дупло мање, 42:27 у корист Швајцарца. Поред играча свој дан нису имале ни линијске судије које су својим грешкама негативно утицале на концентрацију играча. У доста одлучујућих момената арбитри су правили грешке, а чак осам пута играчи су имали успјешан челенџ. Само у трећем сету виђене су четири погрешне одлуке.

Колико је Ђоковић слабије одиграо овај меч него иначе говори податак да у четвртом сету није имао ни један винер што му је негативни рекорд каријере. И поред тога на крају је успио да дође до побједе и задржи максималан учинак у Аустралији као први носилац. Била му је то 20. побједа као свјетског "броја 1".

- Много ми значи пролазак у финале и победа против сјајног играча, актуелног шампиона, који игра свој најбољи тенис на овом турниру. Водили смо сјајне борбе у последње две године, ни сада то није изостало. Сам сам себи закомпликовао живот у мечу. Пети сет је ишао мени на руку и успео сам да се изборим. Нисам играо на нивоу на којем сам желео, имао сам тренутке када и јесам, али је било и оних када сам био превише дефанзиван. Али, опет, ово је било полуфинале гренд слема и то је нормално. Велики је улог и нормално је бити емотиван, имати успоне и падове, али увек покушавате да се подигнете - рекао је Ђоковић.

Дуел између ове двојице тенисера прикувао је пажњу великог броја гледалаца широм свијета па се због преоптерећености меч није могао гледати на званичном сајту Аустралијен опена. Пласманом у финале Ђоковић се изједначио са Стефаном Едбергом и Роџером Федерером по броју мечева за титулу у Мелбурну. Ако освоји пехар испред њега биће само Рој Емерсон са шест титула. Тријумфом у полуфиналу Новак је себи обезбиједио још већу залиху бодова на новој АТП листи која ће бити објављена у понедјељак. Тако ће се учврстити на првом мјесту, док Вавринку очекује другачија судбина. Како неће одбранити 2.000 поена из прошле године са четврте позиције пашће на чак девету.

Недјељни меч у Мелбурну биће 15. гренд слем финале за Ђоковића. Покушаће да дође до осме титуле на највећим свјетским турнирима, а пете у Аустралији. У досадашња четири финала Мелбурна Ђоковић је излазио као побједник и такав скор покушаће задржати и у мечу са Марејом. Биће то њихово треће финале на овом турниру у Мелбурну.

- Финале се неће много разликовати од меча са Вавринком. Можда ће бити и теже, дефинитивно ћу морати да одиграм свој најбољи меч на турниру. То је финале, Мареј је у доброј форми и очекујем велику борбу. Са њим сам први пут играо када сам имао 12 година, лепо је што ћемо играти још једно гренд слем финале - додао је Ђоковић.

Мареј ће покушати да дође до прве титуле у Мелбурну из чак четвртог покушаја. Губио је три пута у мечевима за титулу, али ове године вјероватно игра најбољи турнир у Аустралији и по оцјенама неких стручњака чак је и фаворит у финалу због тренутно форме.

Мареј брани вјереницу

Најбољи британски тенисер Енди Мареј бранио је своју вјереницу Ким Сирс која је на прост начин испратила један поен будућег супруга на мечу полуфинала Мелбурна против Томаша Бердиха. Она је тада у финишу првог сета опсовала Чеха након што је Мареј направио брејк.

- Када је много тензије, коју и медији стварају, онда је сасвим нормално да вам излети нешто због чега се можете покајати - рекао је Мареј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана