Ђоковић осуо паљбу на АТП: Третирају нас као животиње у кавезу

telegraf.rs
Ђоковић осуо паљбу на АТП: Третирају нас као животиње у кавезу

Најбољи српски играч изнио низ критика на рачун челника Свјетске тениске организације

Приликом обраћања српским медијима у Мелбурну, Новак Ђоковић је изнео низ до сада на овај начин неизречених критика на рачун АТП организације и стања у свјетском професионалном тенису, подстакнут несносним условима у којима су он и Монфис играли њихов меч (а по још већој врућини и остали учесници турнира) и медијском "хајком” на његову улогу на "контроверзном” састанку Играчког савјета АТП тениских професионалаца.

Специјално за Телеграф из Мелбурна, Вук Брајовић

- Волео бих да није тако, али је сада скоро потпуно јасно да је наш спорт постао више индустрија, бизнис - него такмичење. Мени, чији мотиви бављења тенисом су превасходно спортски, и кога играм из страсти за њим, ово никако не може да буде блиско. Ми се све више осећамо као да смо само део ове индустрије, јер стално нам се додају нови турнири, нове обавезе и нема назнаке да ће их бити мање. Играчи су под страшним притиском, у сталним обавезама да играју турнире, бране поене и основни интереси играча у таквој "индустрији спорта” бивају секундарни.

- Примарно је да се карте продају, заради новац, испуне захтеви телевизијских уговора - а оно што ми мислимо о свему долази тек после тога. На неки начин вас посматрају као животиње у кавезу. Наравно, не желим да звучим незахвално, и све сам само не то због тога што ми се указала прилика да кроз тенис имам овакав живот и бавим се спортом који волим. Али, сматрам да имам право да кажем пред јавношћу да треба да се разговара о томе да ли тенис треба да се игра по оваквим временским условима, да се чује наше мишљење и истакну одређене ствари за које сматрамо да нису коректне - истиче Ђоковић, и скреће пажњу на неке од основних постулата успјеха и популарности тениса данас:

- На крају крајева, ми играчи смо ти који правимо "шоу” у коме публика ужива, и без нас нико не може да заради новац који је у оваквој поставци ствари – примаран. О тим "правилима” по којима се одлучује да ли треба да се игра тенис или не дефинитивно треба још дискутовати. Али, опет се враћамо на почетак – уз констатацију да је очигледно да играчи немају довољно утицаја и снаге да артикулишу и представе своје мишљење и да се њихов глас чује - упозорава Новак.

- Наравно, ми јесмо причали са представницима организације АТП турнеје у периоду када су се дефинисали параметри правилника о утицају временских услова на одигравање мечева. Али, морате да разумете да су правила под којима се одржавају мечеви у оквиру АТП турнеје другачија од оних која су на снази на Гренд Слем такмичењима. Организатори Гренд слемова имају апсолутно право и слободу да доносе одлуке а да се притом не консултују ни са једним играчем.

- На пример, ја сам, као и сви остали играчи, био само информисан преко медија да ће, можда ове године у главном жребу Аустралијен Опена бити званично уведена штоперица која откуцава време између поена. Мало је недостајало и да се та идеја примени. А да ли је неко питао играче када је то било разматрано, ма не… - разочарано констатује српски ас.

- Значи, организатори Гренд Слем турнира имају ту неограничену слободу и право у доношењу одлука без консултација са нама, а ја, искрено, имам проблем са тим. Ако су играчи ти који стварају интерес иза оваквих манифестација, остварују квалитет који сви цене, онда би вредност играчког гласа требала да буде више призната.

На коментар да би сви интереси организатора Аустралијен Опена, играча у Род Лејвер Арени, медија и публике били "подмирени” тиме што је могао да се затвори кров и температура регулише клима уређајима, Ђоковић се слаже, али и напомиње:

- Ако се посматра само наш меч, онда је то сасвим разложно. Али, ви морате да узмете у обзир све остале терене и играче који пролазе кроз све исто што и ми на Род Левер Арени. И онда да ли је фер и коректно према другим играчима да се само на нашем мечу затвори кров? Ипак, дешавало се и пре и то баш овде 2009. године, када сам предао Родику, да се кров затворио на захтев играчица, у том случају Вилијамс и Кузњецове, после сет и по игре.

- Бојим се да би се протести осталих играча и проблем које би такав потез "изродио” причинили много већи проблем него било шта позитивно што би таква одлука донела, и тај став разумем. Са друге стране, играчи који су у врху имају одређени привилеговани третман у другим сегментима организације турнира, јер су те позиције својом игром и добрим резултатима и заслужили. Узевши све то у обзир, у оваквим условима би или сви играчи требали да изађу на терен, или нико. По мени, мечеви се могу одложити, померити. Турнир ионако траје две недеље, неки мечеви могу да се играју и сутра.

- Имамо осветљење на свим теренима, мечеви могу да се играју и касније. И ако се мечеви заврше у један или два ујутру, па и касније, што је скоро редовна појава баш овде, то је и даље мањи проблем. У прошлости се дешавало да мечеви могу да се одложе за 3-4 сата, и технологија и све што имамо на располагању би могла да буду искоришћени како би све прошло у потпуно регуларним и пријатнијим условима, али то овога пута није био случај.

Коментаришући то што је ЊТА управо договорила да ће се завршни турнир 8 најбољих играчица и женских дублова њихове турнеје наредних 10 година играти у Шензену, и то за наградни фонд од 14 милиона долара (цијелих 6 милиона више него што су примања мушкараца на Завршном Мастерсу у Лондону), Ђоковић је, осим честитки колегиницама и опаску да је Кина одличан избор јер је тамо женски тенис и популарнији и успјешнији него мушки, имао "реформаторски” приједлог за АТП и по овом питању:

- Лондон је, по мишљењу апсолутне већине играча, ако не и свих, био изузетно користан за наш спорт. То је средина у којој се тенис изузетно цени, познаје и подршка коју тамо осећамо је непроцењива. И поред тога, мишљења сам да би Завршни Мастерс АТП турнеје требао да "путује”, да мења место одржавања. Овај турнир је најдрагоценији "иметак” које АТП организација има, важности ранга Гренд Слемова. Угостити осам најбољих играча и дубл – тимова у својој средини је нешто што би многи светски градови желели да имају и чуо сам да је интересовање било изузетно.

- Лондон је свакако добар, безбедан избор, али мислим да ћемо много више урадити на популаризацији нашег спорта широм света, као што је то одлучио ЊТА, ако би чешће "селили” Завршни Мастерс, што би се веома позитивно одразило и на споменуте приходе - констатовао је Ђоковић.

Серија јасно изложених критика, независних ставова, реформаторских приједлога и другачијих погледа на стање у свјетском тенису и односима који владају између организатора и играча би можда била и дужа – да је Новак био одморнији а дозвољено вријеме за контакт са играчима дуже.

Оно што је индиковано кроз све што је српски тенисер и предсједник Играчког савјета рекао свакако допуњује знатно краћа "саопштења” и њихове интерпретације које су светски медији преносили ових дана из Мелбурна. Ако високе температуре у Мелбурну потрају, а тек ако се, далеко било, деси да неки од учесника турнира доживи здравствене компликације, сигурно је да ће ситуација ескалирати.

Но, и да се то не деси, ако је судити по јачини и садржају аргумената које је Ђоковић изнио – тешко да ће обе стране бављење овим темама оставити по страни. То сада више нико не би требао да пориче, а нада је да ће дијалог коначно бити користан за оно што спорт суштински чини једном од најзанимљивијих и најпраћенијих људских забавних активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана