Ђоковић на терену радио склекове

Агенције
Ђоковић на терену радио склекове

Њујорк - Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић и Британац Енди Мареј одиграли су неке занимљиве поене, радили склекове, фотографисали се и зарадили овације од публике у егзибиционом мечу поводом Свјетског дана тениса.

У  пуној дворани "Медисон сквер гарден" Ђоковић је славио побједу 6:3, 7:6 (2). Поред атрактивних потеза, обојица су се потрудили да дочарају шта се дешава на терену и својим навијачима који нису у Њујорку. Тако су у паузама између гемова забиљежили неколико фотографија, укључујући и селфије те их поставили на своје профиле на друштвеним мрежама. Ђоковићу као и Мареју ово је био први пут да играју у "Медисону".

- Био сам заиста изненађен величином "Медисон сквер гардена". Овде је историја светског спорта, музике и забаве и мислим да је ово најимпресивнија дворана на свету - рекао је Ђоковић.

Егзибициони сусрети поводом Свјетског дана тениса одржани су још у Хонгконгу и Лондону. Забава у Њујорку није престајала пошто су тенисери узимали телефоне из торби, фотографисали се и све то објављивали на "Твитеру".

- Баш је некако слатко, зар не? - нашалио се Новак и поставио слику Ендија и њега на мрежи.

Мареј је такође истакао велико задовољство због меча у Њујорку.

- Можда нећемо имати више прилику да играмо овдје, зато смо жељели да уживамо у сваком тренутку, у сваком поену. Надам се да нико није зажалио што је дошао да гледа овај сусрет и да је ово све имало смисла - нагласио је Мареј.

Дуел Ђоковића и Мареја био је само један у низу широм свијета који је одржан поводом Свјетског дана тениса, 3. марта. Велики егзибициони мечеви одржани су и у Лондону и Хонгконгу.

Андре и Пит

Пензионисани амерички тенисер Андре Агаси побиједио је земљака Пита Сампраса на егзибицији у Лондону поводом Свјетског дана тениса. Годину старији Агаси славио је резултатом 6:3, 7:6. Током каријере њих двојица састала су се укупно 34 пута, Сампрас је побиједио на 20 мечева, док је Агаси забиљежио 14 тријумфа. У финалима гренд слемова играли су пет пута и Пит је четири пута побиједио уз један пораз.

У мају смјена на врху?

Новак Ђоковић могао би да се врати на прво мјесто ATP листе када средином априла крене сезона на шљаци.

Првопласирани Рафаел Надал тренутно има предност од 3.825 бодова, а у том периоду Мајорчанин брани 5.100 поена, а Ноле тек 1.910. Што се тиче предстојеће мини-америчке турнеје, ту је Шпанац релативно миран. Наиме, уколико настави са бриљантним партијама (скор у 2014. му је 16-1, уз двије титуле), а српски ас експресно не подигне форму, јасно је да Ђоковић неће моћи већ у САД да ухвати прикључак.

Теоретски, није скроз без шанси. У Индијан Велсу Надал брани 1.000 поена, а Новак полуфинале и 360 бодова. Дакле, већ ту може да смањи разлику. Додуше, да би то имало пун ефекат потребно је да нешто слично понови и на Флориди. Надал је у 2013. пропустио мастерс надомак Мајамија, па креће од "нуле" ове године, док Новак брани свега 90 поена. Статистика каже да се Рафа никад није сналазио превише добро у Ки Бискејну, гдје има биланс од 30 побједа и осам пораза (два од Србина), без титуле. Са друге стране, Ђоковићу очигледно прија Мајами, јер је ту три пута био шампион, 2007, 2011. и 2012.

Судар двојице ривала за примат доживјеће кулминацију послије САД, када се играчи враћају у Европу, на шљаку. Ноле ће на почетку тог периода бранити титулу из Монте Карла (1.000 поена), а Надал финале, у ком је поражен управо од Новака (600). Послије тога почиње период када би Ђоковић морао да пружи максимум, јер Рафа носи терет поена из Барселоне (500), Рима и Мадрида (по 1.000), па Ролан Гароса (2.000). Укупно 4.500, а на Ђоковићевој страни је 180 из Рима, десет из Мадрида и 720 из Париза (910).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана