Đoković juri titulu i rekord

Priredio: Danijel Radujković
Đoković juri titulu i rekord

Šangaj - Nakon što je po šesti put u karijeri osvojio titulu u Pekingu, najbolji teniser planete Novak Đoković preselio se u Šangaj gdje ga očekuje osmi masters sezone na kojem može da postavi novi rekord po broju osvojenih bodova na ATP listi u istoriji tenisa.

Na najnovijoj rang-listi tenisera Đoković je ubjedljivo prvi sa 15.785 bodova, čak 7.145 više od prvog pratioca Endija Mareja koji je prestigao Rodžera Federera na drugom mjestu. Međutim, nakon Šangaja pomenuti rivali mogli bi biti još dalje do Novaka pošto bi Srbin osvajanjem titule, odnosno sa novih 1.000 poena došao do cifre od 16.785 bodova što bi bio novi rekord u istoriji tenisa. Dosadašnji iznosi 16.145 kojeg takođe drži Novak i tu cifru premašiće ako dođe u finale (16.385), a ako bi ispao u polufinalu izjednačio bi ga. Đoković je ove sezone već osvojio četiri titule na mastersima (Indijan Vels, Majami, Monte Karlo i Rim), a eventualnom pobjedom u Šangaju izjednačio bi rekord po broju titula na ovim turnirima u jednoj sezoni kojeg drže on i Rafael Nadal. Do kraja sezone imaće priliku da obori ovaj rekord jer se nakon Šangaja igra i posljednji masters sezone u Parizu.

Međutim, Đoković se mora prvo posvetiti turniru u Kini gdje startuje sutra protiv Slovaka Martina Kližana koji je u prvom kolu očekivano savladao domaćeg predstavnika Že Žanga sa 7:6 (8), 6:2. Kližan je ljevoruki igrač koji trenutno zauzima 44. mjesto na ATP listi, a izgubio je u jedinom dosadašnjem međusobnom meču sa Đokovićem. Da će Novak biti veliki favorit u ovom meču govori podatak da je ove sezone u nevjerovatnoj formi, a i podloga na kojoj se igra u Šangaju mu odgovara. Inače, Đoković ima najbolji postotak dobijenih mečeva na tvrdim podlogama 83,50 odsto (430:85), a Šangaj je već osvajao dva puta, 2012. i 2013. godine.

- Hvala svim navijačima na velikoj podršci u Pekingu, nadam se da će slično biti i u Šangaju. Dobra sedmica dala mi je samopouzdanje - napisao je Novak na svom "Fejsbuk" profilu.

Ono šta bi mogao biti problem za Đokovića je malo vremena za odmor, ali na njegovu sreću u Pekingu je vrlo lako dolazio do pobjeda i nije se puno potrošio. Prošle godine takmičenje u Šangaju Novak je završio u polufinalu, a ove juriša na 25. titulu na mastersima čime bi se osamostalio na drugom mjestu vječne liste iza Nadala koji ima 27.

Poredak prvih pet na ATP listi

1. (1) Novak Đoković (Srbija)        15.785 bodova

2. (3) Endi Marej (V. Britanija)    8.640

3. (2) Rodžer Federer (Švajcarska)          8.420

4. (4) Stan Vavrinka (Švajcarska)          6.495

5. (5) Tomaš Berdih (Češka)          4.910

(broj u zagradi je pozicije igrača prošle sedmice)

U slučaju osvajanja titule u Šangaju Novak će:

- oboriti rekord po broju bodova na ATP listi (16.785)

- izjednačiti rekord po broju titula na masters turnirima u jednoj sezoni (5)

- osamostaliti se na drugom mjestu po broju osvojenih mastersa (25)

- doći na diobu prvog mjesta po broju masters titula na tvrdim podlogama (18)

- učvrstiti se na prvom mjestu po procentu pobjeda na tvrdim podlogama (83,65%, 435:85)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana