Đoković danas ide po trofej

Danijel Radujković
Đoković danas ide po trofej

Pariz - Godinama je srpski teniser Novak Đoković pokušavao da osvoji titulu na Rolan Garosu i čini se da je ove sezone najbliži tom cilju. U pohod ka prvom trofeju u Parizu krenuće danas i u prvom kolu sastaje se sa iskusnim Fincem Jarkom Nieminenom.

Dva puta Novak je dolazio do finala ovog turnira i oba puta ga je tamo zaustavljao Rafael Nadal, ali kako je Španac ove godine u slaboj formi, Srbin je glavni favorit za titulu. Pored činjenice da ove godine igra odlično i da je osvojio pet najjačih turnira, Đoković svoj optimizam može da zasniva na tome da je već došao na osmo mjesto svih vremena po broju pobjeda na Rolan Garosu. Ima ih ukupno 42 uz deset poraza. Od aktivnih igrača ispred njega su samo Nadal i Rodžer Federer koji se nalaze na prva dva mjesta. Zanimljivo je da je Srbin igrač koji ima najviše pobjeda na pariskoj šljaci, a da još nije osvojio titulu i to sigurno želi da promijeni. Dakle, Novak zna kako se pobjeđuje na Rolan Garosu, ali ono što je bitno je da psihološki bude spreman u završnici turnira, jer sigurno mu neće biti svejedno poslije dva poraza u borbi za titulu. Međutim, prije okršaja sa najtežim rivalima Đoković mora da slavi u mečevima za koje se kaže da su unaprijed dobijeni. Jedan takav ima u prvom kolu sa Nieminenom. Finac je jedan od najiskusnijih igrača na turniru, mnogo puta je igrao u Parizu, ali ove godine nije u baš dobroj formi. Ima skor od deset pobjeda i isto toliko poraza. Zanimljivo je da ni na jednom turniru, sem Australijen openu, nije prošao u treće kolo. Već četiri puta gubio je od Đokovića, ali ga je jednom pobijedio i to u Sidneju 2009. godine, tako da Srbin mora biti oprezan. U pripremi za meč za Fincem prvi reket svijeta trenirao je sa Felisijanom Lopezom iz Španije koji je odličan na šljaci i to će mu sigurno pomoći da se još više adaptira na podlogu. Uz fotografije sa tog treninga Novak je imao zanimljiv komentar u vezi s tim koliko je Španac atraktivan za dame.

- Današnji trening sa Felisijanom pratilo je mnogo više dama u publici. Pitam se zašto? Vi sigurno znate - našalio se Đoković.

Ako savlada Nieminena, Đoković će u drugoj rundi igrati protiv pobjednika duela Žil Miler - Paolo Lorenci koji se takođe igra danas. Srbin je i dalje ubjedljivo prvi na najnovijoj ATP listi sa 13.845 poena. Prati ga Federer sa 9.235 i Endi Marej sa 7.040 bodova. Drugi reket Srbije Viktor Troicki pao je za jedno mjesto i sada je na 33. poziciji, a Dušan Lajović je napredovao za osam mjesta i zauzima 67. poziciju. Filip Krajinović je zadržao 99. mjesto, a Janko Tipsarević je na 476.

Pobjede na Rolan Garosu

1. Rafael Nadal  66

2. Rodžer Federer         62

3. Giljermo Viljas       58

4. Ivan Lendl     53

5. Andre Agasi   51

6. Bjorn Borg      49

7. Mats Vilander         47

8. Novak Đoković         42

9. Janik Noa        40

9. Džimi Konors  40

9. Džim Kurijer   40

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana