Ђоковић данас иде по трофеј

Данијел Радујковић
Ђоковић данас иде по трофеј

Париз - Годинама је српски тенисер Новак Ђоковић покушавао да освоји титулу на Ролан Гаросу и чини се да је ове сезоне најближи том циљу. У поход ка првом трофеју у Паризу кренуће данас и у првом колу састаје се са искусним Финцем Јарком Ниеминеном.

Два пута Новак је долазио до финала овог турнира и оба пута га је тамо заустављао Рафаел Надал, али како је Шпанац ове године у слабој форми, Србин је главни фаворит за титулу. Поред чињенице да ове године игра одлично и да је освојио пет најјачих турнира, Ђоковић свој оптимизам може да заснива на томе да је већ дошао на осмо мјесто свих времена по броју побједа на Ролан Гаросу. Има их укупно 42 уз десет пораза. Од активних играча испред њега су само Надал и Роџер Федерер који се налазе на прва два мјеста. Занимљиво је да је Србин играч који има највише побједа на париској шљаци, а да још није освојио титулу и то сигурно жели да промијени. Дакле, Новак зна како се побјеђује на Ролан Гаросу, али оно што је битно је да психолошки буде спреман у завршници турнира, јер сигурно му неће бити свеједно послије два пораза у борби за титулу. Међутим, прије окршаја са најтежим ривалима Ђоковић мора да слави у мечевима за које се каже да су унапријед добијени. Један такав има у првом колу са Ниеминеном. Финац је један од најискуснијих играча на турниру, много пута је играо у Паризу, али ове године није у баш доброј форми. Има скор од десет побједа и исто толико пораза. Занимљиво је да ни на једном турниру, сем Аустралијен опену, није прошао у треће коло. Већ четири пута губио је од Ђоковића, али га је једном побиједио и то у Сиднеју 2009. године, тако да Србин мора бити опрезан. У припреми за меч за Финцем први рекет свијета тренирао је са Фелисијаном Лопезом из Шпаније који је одличан на шљаци и то ће му сигурно помоћи да се још више адаптира на подлогу. Уз фотографије са тог тренинга Новак је имао занимљив коментар у вези с тим колико је Шпанац атрактиван за даме.

- Данашњи тренинг са Фелисијаном пратило је много више дама у публици. Питам се зашто? Ви сигурно знате - нашалио се Ђоковић.

Ако савлада Ниеминена, Ђоковић ће у другој рунди играти против побједника дуела Жил Милер - Паоло Лоренци који се такође игра данас. Србин је и даље убједљиво први на најновијој АТП листи са 13.845 поена. Прати га Федерер са 9.235 и Енди Мареј са 7.040 бодова. Други рекет Србије Виктор Троицки пао је за једно мјесто и сада је на 33. позицији, а Душан Лајовић је напредовао за осам мјеста и заузима 67. позицију. Филип Крајиновић је задржао 99. мјесто, а Јанко Типсаревић је на 476.

Побједе на Ролан Гаросу

1. Рафаел Надал  66

2. Роџер Федерер         62

3. Гиљермо Виљас       58

4. Иван Лендл     53

5. Андре Агаси   51

6. Бјорн Борг      49

7. Матс Виландер         47

8. Новак Ђоковић         42

9. Јаник Ноа        40

9. Џими Конорс  40

9. Џим Куријер   40

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана